IBM už takmer jednu dekádu nezaznamenal pokles zisku

San Francisco 19. júla (TASR) – Americký technologický gigant International Business Machines (IBM) už takmer jednu dekádu nezaznamenal pokles zisku. Aj v uplynulom 2. štvrťroku jeho zisk napriek slabším tržbám vzrástol, už 38. kvartál po sebe, a to medziročne o 6 %.
Z hospodárskych výsledkov IBM vyplýva, že za tri mesiace do konca júna stúpol zisk IBM na 3,88 miliardy USD (3,17 miliardy eur), čo predstavuje 3,34 USD na akciu z 3,67 miliardy USD alebo 3 USD na akciu v rovnakom období minulého roka.
Po vylúčení jednorazových položiek mal IBM zisk 3,51 USD na akciu a prekonal tak aj odhady Wall Street, ktorý koncernu predpovedali zisk 3,43 USD na akciu.
Tržby spoločnosti v období apríl-jún pritom klesli o 3 % na 25,8 miliardy USD z 26,27 miliardy USD v 2. kvartáli 2011. Jedným z dôvodom nižších tržieb boli kurzové vplyvy, najmä oslabenie eura. IBM generuje viac ako 60 % svojho obratu mimo USA.
Tržby koncernu v USA klesli o 1 % a v Európe dokonca o 9 %, s výnimkou Ruska, kde rovnako ako v Brazílii, Číne a Indii IBM zaznamenal solídny rast obratu.
Koncern zároveň zvýšil svoj odhad zisku v tomto roku na 14,40 USD na akciu z 14,27 USD na akciu.
Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy