Novým ministrom financií bude stúpenec reforiem Jannis Sturnaras

Atény 26. júna (TASR) – Renomovaný profesor ekonómie na aténskej univerzite, dlhoročný stúpenec reforiem a zmenšenia štátneho aparátu Jannis Sturnaras (55) sa stane gréckym ministrom financií vo vláde premiéra Antonisa Samarasa.
Sturnaras má veľké skúsenosti z pôsobenia v gréckej centrálnej banke a v predstavenstve gréckej Obchodnej banky. Navyše sa šéf Inštitútu pre výskum hospodárstva a priemyslu spolupodieľal na rokovaniach o vstupe Grécka do eurozóny.
Sturnaras patrí medzi rozhodných stúpencov členstva Grécka v eurozóne. V uplynulých týždňoch bol ministrom hospodárstva v dočasnej gréckej vláde, ktorá priviedla krajinu k voľbám konaným 17. júna.
Ako vyplýva z informácií gréckej televízie, na prezentácii knihy v Aténach sa Sturnaras vyjadril, že Grécko má pred sebou neľahkú cestu, na ktorej bude nevyhnutné "preraziť múry etablovaných kruhov a zmýšľania", ale dokáže to.
Termín, v ktorom nový minister financií zloží ústavou predpísanú prísahu, zatiaľ nie je známy.
Dezignovaný minister Vasilis Rapanos, ktorý krátko pred prevzatím funkcie v piatok skolaboval pre vyčerpanosť a je stále v nemocnici, sa v pondelok vzdal funkcie zo zdravotných dôvodov. Jeho rozhodnutie predseda vlády akceptoval.

Súvisiace články

Aktuálne správy