Kríza pripravila Holandsko o päť percent milionárov

Amsterdam/Brusel 25. júna (TASR) – Počet milionárov v Holandsku klesá a ich majetok sa stenčuje a to všetko vďaka rozsiahlej ekonomickej kríze, uviedol dnes spravodajský portál DutchNews.nl. Ich počet v roku 2011 klesol o 5 percent voči predošlému roku.
Ekonomická kríza v Európskej únii má na svedomí päťpercentný pokles počtu holandských milionárov, uvádza sa v medzinárodnom prieskume, ktorý uskutočnil Boston Consulting Group a o ktorom dnes píše holandský denník Financieele Dagblad. Prieskum nezohľadňoval cenu nehnuteľností, iba hodnotu vkladov, úspor a akcií.
Podľa tohto prieskumu v roku 2011 žilo iba 152.000 milionárov, čo je o päť percent menej ako v roku 2010. Okrem toho ich majetok sa v priebehu jedného roka stenčil o štyri percentá, uvádza denník.
Aj napriek poklesu počtu obyvateľov s majetkom nad milión eur, ktorí v Holandsku predstavujú 2,1 percenta celkovej populácie, krajina zostáva na 15. mieste na svete podľa počtu žijúcich milionárov.
Boston Consulting Group pripomína, že najbohatšie holandské rodiny vlastnia okolo 20 percent finančného bohatstva krajiny, pričom na globálnej úrovni 0,9 percenta najbohatších ľudí z celkovej populácie kontroluje až 40 percent svetových financií.

Súvisiace články

Aktuálne správy