Európania sú za odchod Grécka z eurozóny, ak nebude plniť podmienky

Paríž 25. júna (TASR) – Väčšina obyvateľov troch zo štyroch najväčších ekonomík eurozóny je za odchod Grécka z menového bloku v prípade, že nesplní podmienky reformného programu. Takýto názor prezentovali obyvatelia Nemecka, Francúzska a Španielska. Nespokojnosť s vývojom v Grécku rastie aj v Taliansku, kde sa počet súhlasiacich s odchodom Grékov z eurozóny priblížil k hranici 50 %. Vyplynulo to z prieskumu francúzskej agentúry Ifop-Judicial, ktorého výsledky v nedeľu (24. 6.) zverejnili francúzsky nedeľník Le Journal du Dimanche, nemecký Bild am Sonntag, španielsky ABC a taliansky Corriere della Sera.
Na otázku, či by Grécko malo opustiť eurozónu v prípade, že svoj dlh a rozpočtový deficit nezníži na požadovanú úroveň, až 78 % opýtaných Nemcov odpovedalo áno. Vo Francúzsku má tento názor 65 % anketovaných a napriek vlastným problémom s takýmto vývojom súhlasí aj väčšina opýtaných Španielov a takmer polovica Talianov. V prípade Španielska bolo za odchod Grécka z eurozóny 51 % a v Taliansku 49 % opýtaných.
Navyše, respondenti vo všetkých štyroch krajinách sa obávajú, že Grécko dva záchranné balíky nikdy nesplatí. Najpesimistickejší sú v tomto ohľade Francúzi. Až 85 % anketovaných predpokladá, že peniaze poskytnuté Grékom sa už nikdy nevrátia. Podobne pesimistickí sú aj ľudia v Nemecku, kde sa takéhoto vývoja obáva 84 % obyvateľov. Napríklad v Taliansku si to myslí 65 % opýtaných.
Aj keď podpora udržania Grécka v eurozóne je slabá, podpora samotnému euru je naďalej vysoká. Na otázku, či by chceli, aby sa krajina vrátila k národnej mene, 75 % Španielov takúto myšlienku odmietlo. V prípade Francúzska nesúhlasí 74 % a Talianska 72 % opýtaných. Omnoho menej nadšení eurom sú Nemci, kde spoločnú európsku menu podporuje 61 % anketovaných.
Prieskum sa uskutočnil v období od 18. do 21. júna, pričom sa na ňom zúčastnilo v Nemecku 1003 respondentov, vo Francúzsku 1001, v Španielsku 976 a v Taliansku 967 ľudí.

Súvisiace články

Aktuálne správy