Odporúčania Rady pre Slovensko nie sú pre nás žiadnym prekvapením

Bratislava/Luxemburg 22. júna (TASR) – Dnešné odporúčania Rady EÚ pre finančné záležitosti pre Slovensko nie sú z hľadiska vlády žiadnym prekvapením, povedal v Luxemburgu minister financií SR Peter Kažimír po ukončení zasadania ministrov financií EÚ (Ecofin).
"To, čo sa bezprostredne týka Slovenska je, že Rada schválila špecifické odporúčania Európskej komisie pre členské krajiny na základe fungovania európskeho semestra," uviedol minister Kažimír v rozhovore pre TASR. A spresnil, že odporúčania, ktoré komisia adresuje Slovensku, sú väčšinou už obsiahnuté v Programovom vyhlásení vlády alebo v balíku opatrení, ktorým máme ozdraviť naše verejné financie.
Minister uviedol, že ide napríklad o odporúčania na udržateľnosť penzijného systému a v rámci neho sústredenie sa na prvý a druhý pilier. Odporúčania takisto obsahujú podnety na podporu nezamestnanosti mladých, kde podľa neho vláda už prijala niektoré opatrenia. Ďalej je to výzva na zvýšenie efektívnosti výberu dane z pridanej hodnoty (DPH), odstraňovanie nezrovnalostí a zvýhodňovania pri zamestnávaní.
Hlavným cieľom odporúčania Rady, po výzve komisie, je plnenie záväzku, ktorý vyplýva z procedúry nadmerného deficitu – dosiahnutie trojpercentného rozpočtu v budúcom roku.
"To všetko sú opatrenia, ktoré pre nás nie sú žiadnym prekvapením. Naopak, vítame ich a v niektorých oblastiach ich dokonca predbiehame," poznamenal Kažimír a dodal, že vládny kabinet bude na dnešné odporúčania Rady reagovať v Akčnom pláne vlády.

TASR vydá k správe zvukový a audiovizuálny záznam

Súvisiace články

Aktuálne správy