Výsledok gréckych volieb neovplyvní riešenie krízy eurozóny

Praha 17. júna (TASR) – Výsledok gréckych volieb neovplyvní riešenie krízy eurozóny. Grécky dlh po dnešku určite ani nezmizne, ani sa nezníži. Uviedol český prezident Václav Klaus v exkluzívnom rozhovore pre Rádiožurnál, ktorý dnes na svojej internetovej stránke zverejnil Český rozhlas.
"Predstava o tom, že zvíťazia takzvaní proeurópski Gréci, a že to bude riešenie, to je úplný omyl, pretože Grécku ten nikdy nesplatiteľný dlh naďalej zostane a len sa to bude predlžovať," povedal pre Rádiožurnál prezident Klaus.
"Grécko by naopak potrebovalo jasné riešenie. Ja vždy hovorím, že Gréci nespôsobili krízu, Gréci sú obeťou eurozóny. Keď boli zošnurovaní v nemilosrdnej kazajke eura, tak sa ich problém iba vyvalil. Chybou bolo prijať Grékov do eurozóny. Teraz sa už riešia následky, ktoré žiadne dobré riešenie nemajú a nikdy mať nemôžu," dodal.
V Grécku sa dnes konajú predčasné parlamentné voľby, už druhé v priebehu šiestich týždňov. Vláda, ktorá z volieb vzíde, povedie krajinu buď k ďalším úsporám, alebo von z eurozóny. Väčšina Grékov si praje aj naďalej zostať medzi krajinami, ktoré platia eurom, zároveň ale odmietajú tvrdé úspory, ktoré od nich žiadajú veritelia.
Informuje o tom na svojej internetovej stránke Český rozhlas.

Súvisiace články

Aktuálne správy