Španielske banky sa po audite rozdelia na dobré, zlé a hrozné

Madrid 17. júna (TASR) – V Španielsku prebieha nezávislý audit bánk. Po zverejnení jeho výsledkov na budúci týždeň sa banky rozdelia do troch skupín: na dobré, zlé a hrozné, a to podľa toho, koľko financií budú potrebovať z úveru od eurozóny vo výške 100 miliárd eur na rekapitalizáciu. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na vládne a bankové zdroje v Madride, ktoré nechceli byť menované.
Na samom dne, teda v najhoršej skupine, sa ocitnú menšie regionálne sporiteľne, tzv. cajas, ktoré zápasia s nesplácanými hypotekárnymi úvermi po prasknutí realitnej bubliny. Španielske zdroje odhadujú, že budú potrebovať zhruba 40 miliárd eur.
Do druhej skupiny patria niektoré cajas a stredne veľké banky ako Caixabank a Kutxabank, ktoré potrebujú od 20 do 30 miliárd eur.
A nakoniec, dve "dobré" banky Santander a BBVA, ktoré pôsobia aj v zahraničí a majú teda "vysoko diverzifikované" zdroje príjmov, s najväčšou pravdepodobnosťou kapitálovú injekciu potrebovať nebudú.
Španielske banky financovali výstavbu nehnuteľností. Ale po vypuknutí svetovej finančnej a neskôr aj hospodárskej krízy v roku 2008 realitná bublina v krajine praskla a bankám ostali na krku nesplácané úvery a nedostavené nehnuteľnosti.
Európske úrady však môžu za finančnú pomoc od španielskych bánk požadovať, aby predali časť svojich aktív. Bankia a Caixabank napríklad vlastnia značné podiely vo firmách International Airlines Group alebo Repsol. Okrem toho môže Európska únia banky v Španielsku prinútiť, aby zatvorili niektoré pobočky, prepustili časť zamestnancov a zastavili vyplácanie dividend.

Súvisiace články

Aktuálne správy