Calderon dúfa, že štáty G20 poskytnú MMF viac ako 430 miliárd USD

Los Cabos 17. júna (TASR) – Najväčšie svetové ekonomiky by mali podporiť silnejšiu Európu, otvoriť svoje peňaženky a posilniť úverovú kapacitu Medzinárodného menového fondu (MMF), aby bol schopný pomáhať štátom v boji s európskou dlhovou krízou. Vyhlásil mexický prezident Felipe Calderon, ktorý je hostiteľom nadchádzajúceho summitu skupiny G20.
Calderon sa domnieva, že lídri 20 najväčších ekonomík sveta nakoniec zvýšia objem prostriedkov v MMF o viac ako 430 miliárd USD (341,38 miliardy eur), na ktorých sa predbežne dohodli v apríli vo Washingtone a v Mexiku by mali túto dohodu dotiahnuť do konca. Mexický prezident však nechcel špekulovať o tom, o koľko by mohla vzrásť úverová kapacita fondu. Vyjadril tiež ľútosť, že USA sa na rekapitalizácii MMF nechcú podieľať, a to prvýkrát v jeho histórii. Pripomenul ale, že to zároveň poukazuje na význam transformujúcich sa ekonomík, ako sú napríklad Čína alebo Brazília, ktoré sú tiež členmi G20 a potenciálnymi prispievateľmi do fondu.
Generálny tajomník Organizácie pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) Angel Gurría, tiež naznačil, že transformujúce sa ekonomiky z G20 by sa mohli podieľať na zvýšení "palebnej sily" MMF.
Summit najväčších svetových ekonomík sa koná v čase, keď je svetové hospodárstvo najslabšie od recesie v roku 2009. Rokovania sa začnú deň po skončení dnešných parlamentných volieb v Grécku.
Prioritou summitu, ktorý sa koná 18. a 19. júna v mexickom prímorskom letovisku Los Cabos je uzavrieť dohodu o konkrétnych príspevkoch jednotlivých štátov do MMF. Eurozóna už vlani sľúbila, že poskytne fondu 150 miliárd USD a ďalších 50 miliárd mu dajú ostatné štáty Európskej únie. Zvyšok zo 430 miliárd USD by mali dodať ostatné štátny G20 s výnimkou USA.
Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Súvisiace články

Aktuálne správy