Rozvíjajúce sa štáty sa musia pripraviť na vážnu globálnu finančnú krízu

Londýn 17. júna (TASR) – Rozvíjajúce sa štáty sa musia pripraviť na vážnu globálnu finančnú krízu, ak sa eurozóne nepodarí zvládnuť dlhové problémy. Uviedol odchádzajúci šéf Svetovej banky (SB) Robert Zoellick v rozhovore pre britské noviny Observer.
Politici a investori s napätím vyčkávajú na výsledok dnešných parlamentných volieb v Grécku. Ak v nich zvíťazia radikálne strany, ktoré odmietajú plniť podmienky záchranných úverov, Grécko bude nútené odísť z eurozóny. To vyvolá otrasy na finančných trhoch a tie zasiahnu celý svet.
Podľa Zoellicka rozvíjajúce sa štáty by sa v týchto neistých časoch mali radšej vyhnúť hromadeniu dlhov s krátkou dobou splatnosti, a sústrediť sa skôr na opatrenia, ktoré im v budúcnosti zabezpečia rast hospodárstva, ako sú investície do infraštruktúry a ľudského kapitálu.
Dodal, že Svetová banka už zvýšila podporu bulharskému bankovému systému, ktorý zasiahla kríza materských bánk v susednom Grécku, a podniká tiež kroky, aby zabránila šíreniu úverovej krízy na juhu Európy.
Okrem toho, banka podnikla aj bližšie nešpecifikované kroky na ochranu štátov na severe Afriky, ktoré sú tiež zraniteľné v prípade prehĺbenia krízy v Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy