Europoslanci súhlasia so stanovením minimálnych miezd na úrovni členských štátov

Štrasburg/Brusel 14. júna (TASR) – Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v dnes prijatom uznesení vyzvali na investičné opatrenia, ktoré by využili potenciál pre rast a zamestnanosť v zelenej ekonomike, zdravotníctve, sociálnych službách a v sektore nových technológií. Parlament privítal návrh Európskej komisie (EK), ktorá presadzuje stanovenie minimálnych miezd na úrovni členských štátov v záujme boja proti chudobe zamestnanej časti obyvateľstva a sociálnemu dumpingu.
„To, čo Európania chcú, je práca. Tá je dôvodom ich najväčších obáv, a to je oblasť, kde musíme konať. Balíček komisie pre oblasť zamestnanosti obsahuje dva obzvlášť dôležité návrhy: stanovenie dôstojnej minimálnej mzdy s cieľom bojovať proti chudobe a sociálnemu dumpingu a podpora iniciatívy na ochranu európskej mládeže, ktorá by pomohla dostať mladých ľudí do práce,“ uviedla počas rozpravy spravodajkyňa uznesenia, francúzska socialistická poslankyňa Pervenche Beresová.
Návrh uznesenia podporilo 394 poslancov, 94 hlasovalo proti a 114 sa hlasovania zdržalo.
Od začiatku finančnej a hospodárskej krízy v roku 2008 prišlo o prácu v EÚ viac ako šesť miliónov ľudí, upozornili poslanci počas rozpravy. Na naplnenie cieľov stratégie Európa 2020 je potrebné obsadiť 17,6 milióna nových pracovných miest, aby sa do roku 2020 dosiahla 75-percentná zamestnanosť u ľudí vo veku 20-64 rokov, uvádza sa v uznesení.
Poslanci preto vyzvali na cielené investície zamerané na využitie potenciálu rastu a zamestnanosti v zelenej ekonomike, zdravotníctve, sociálnych službách a v sektore informačných a komunikačných technológií. Uznesenie tiež vyzýva vlády členských štátov, aby sa do konca roka 2012 pridali k európskemu investičnému balíku, ktorý by podľa poslancov mohol predstavovať nový impulz na vyvedenie Európy z krízy.
Poslanci zároveň privítali návrhy EK z 18. apríla 2012, ktoré kladú dôraz na prínos stanovenia minimálnych miezd na úrovni členských štátov v záujme boja proti chudobe pracujúceho obyvateľstva a sociálneho dumpingu.
V snahe vysporiadať sa s vysokou nezamestnanosťou mladých ľudí europarlament opätovne vyzval na zavedenie systému ochrany európskej mládeže, ktorá by poskytla každému mladému občanovi EÚ po najviac štyroch mesiacoch nezamestnanosti možnosť pracovať alebo odborne sa vzdelávať. Poslanci tiež žiadajú prijatie rámca kvality pre stáže, ktorý by zamedzil zneužívaniu stážistov a podporil využiteľnosť nimi získaných skúseností v praxi.

Súvisiace články

Aktuálne správy