Dovolenku si dopraje cez 50 percent Slovákov

Agentúra FOCUS uskutočnila prieskum na reprezentatívnej vzorke 1 036 respondentov, zameranej na dovolenky a ich financovanie

vyšlo aj v DOM

BRATISLAVA 14. júna (SITA) – Polovica Slovákov, 53 %, zvykne dovolenkovať, pričom na dovolenku si šetrí takmer tretina z nich (30 %) aspoň tri mesiace. Vyplýva to z prieskumu agentúry FOCUS, ktorý realizovala pre spoločnosť Provident Financial medzi 21. a 27. februárom na vzorke 1 036 respondentov nad 18 rokov z hľadiska pohlavia, veku, vzdelania, národnosti, veľkostných kategórií sídiel a krajského členenia. Z prieskumu vyplýva, že na dovolenku je ochotných požičať si 8 % respondentov, realita je však iná. Na oddych doma alebo v zahraničí si požičali iba 3 percentá opýtaných.

Podľa prieskumu slovenské rodiny najviac zaťažujú výdavky na bývanie (75 %) a splátky úverov a hypoték (9 %). Zároveň si však väčšina rodín aspoň občas zvykne odkladať „pár eur“ bokom (71 %). Ak sa Slováci rozhodnú pre dovolenku, tak ju zväčša plánujú a šetria na ňu. No takmer polovica Slovákov na dovolenke nebola. Dokazuje to 47 % z opýtaných.

Takmer pätina slovenských domácností (20 %) je schopná pravidelne odkladať si financie na oddych po celý rok. Najviac sa to darí respondentom z Trnavského kraja a obyvateľom väčších miest s vyšším príjmom. Sporiť na relax doma či v cudzine nie je problém pre tvorivých odborných pracovníkov, podnikateľov a živnostníkov. Takisto tretina Slovákov, podľa cieľa destinácie a pohybov na účte sporí minimálne tri mesiace vopred.

Mladší ľudia a ľudia v strednom veku (25-44 rokov), zväčša vysokoškolsky vzdelaní podnikatelia alebo živnostníci, tvoria skoro pätinu (21 %) z tých, ktorí si na dovolenku neodkladajú a riešia ju podľa aktuálnych finančných možností. Takýto cestovatelia sú najmä z Trenčianskeho kraja a menších miest.

Súvisiace články

Aktuálne správy