Poisťovňa Poštovej banky vlani so ziskom 1,75 mil. eur

Čistý zisk spoločnosti sa medziročne zvýšil o 62,2 %

Poisťovňa Poštovej banky dosiahla v minulom roku čistý zisk 1,75 mil. eur pri medziročnom náraste o 62,2 %. Ako sa ďalej uvádza vo výročnej správe spoločnosti, hrubé predpísané poistné medziročne stúplo o 52 % a dosiahlo 6,4 mil. eur. Z toho životné poistenie predstavovalo 5,4 mil. eur a neživotné poistenie 1 mil. eur.

Pod priaznivé výsledky sa podpísal podľa vyjadrení firmy nárast produkcie a poistného kmeňa poistenia schopnosti splácať úvery. Poskytuje ich materská spoločnosť, Poštová banka. Hrubé predpísané poistné úverového poistenia tvorilo 64 % z celkového hrubého predpísaného poistného poisťovne. Pod rast sa podpísal podľa vyjadrení spoločnosti aj úspešný predaj poistenia pohrebných nákladov, ktoré kompenzovalo úbytok poistného zo starých životných kmeňov, ktoré sa reštrukturalizovali. Firma zároveň viedla striktnú kontrolu dodržiavania výšky nákladov správnej réžie poisťovne a udržiavala ich na nízkej úrovni.

Poisťovňa predpokladá, že aj naďalej bude hlavnú časť produkcie spoločnosti tvoriť poistenie schopnosti splácať rôzne formy úverov poskytovaných materskou spoločnosťou. Podiel ostatných produktov na poistnom kmeni spoločnosti bude podľa nej rásť. Významným faktorom ovplyvňujúcim rok 2012 a nasledujúce roky bude aj implementácia nového regulačného rámca pre poisťovne (Solventnosť 2), ktorá bude vyžadovať okrem dodatočných nákladov aj významné zapojenie pracovníkov rôznych úsekov spoločnosti.

Rok 2012 bude podľa vyjadrení poisťovne poznačený aj praktickou aplikáciou rozhodnutia Súdneho dvora Európskej únie, ktoré pre poistné zmluvy ruší výnimku z eurosmernice týkajúcu sa vykonávania zásady rovnakého zaobchádzania medzi mužmi a ženami v prístupe k tovaru a službám a k ich poskytovaniu. Spoločnosť sa bude pripravovať na nové účtovné štandardy pre poisťovne (IFRS Insurance Contracts Phase 2), pri ktorých predpokladá významný dopad na činnosť poisťovne.

Poisťovňa Poštovej banky do polovice júna 2008 pôsobila ešte pod názvom Poisťovňa Tatra a jej história siaha do roku 1940, kedy vznikla Tatra poisťujúca účastinná spoločnosť. Poisťovňa Tatra vznikla na jeseň v roku 1995 a rezort financií jej udelil licenciu v júni 1996. Poisťovacie služby začala poskytovať v septembri 1996. V máji 2008 získala 100-percentný podiel akcií poisťovne Poštová banka. S účinnosťou od 14. júna 2008 zmenila Poisťovňa Tatra obchodné meno na Poisťovňa Poštovej banky.

Súvisiace články

Aktuálne správy