Merkelová varovala pred preceňovaním síl Nemecka

Nemecká kancelárka Angela Merkelová varovala svet pred preceňovaním síl jej krajiny v boji proti svetovej ekonomickej kríze a dlhovej nákaze v Európe. Poslancom nemeckého parlamentu povedala, že Nemecko síce je motorom európskej ekonomiky, no jeho sila nie je neobmedzená

vyšlo aj v ZAH

BERLÍN 14. júna (SITA, AFP) – Nemecká kancelárka Angela Merkelová vo štvrtok varovala svet pred preceňovaním síl jej krajiny v boji proti svetovej ekonomickej kríze a dlhovej nákaze v Európe. Merkelová poslancom nemeckého parlamentu povedala, že Nemecko síce je motorom európskej ekonomiky, no jeho sila nie je neobmedzená. Kancelárka síce očakáva, že lídri prítomní na budúcotýždňovom summite krajín G20 v Mexiku budú vzhliadať k Berlínu, no potrebný je podľa nej ich záväzok k fiškálnej disciplíne a znižovaniu dlhov.

„Budeme v centre pozornosti a všetky oči sa budú upierať na nás, lebo sme najväčšou ekonomikou a veľkým exportérom. Poviem im, že Nemecko je silné, Nemecko je motorom hospodárskeho rastu a kotvou stability v Európe. No všetka pomoc z našej strany vyjde navnivoč, ak preceníte nemeckú silu,“ povedala Merkelová, ktorá považuje silnú „politickú úniu“ a väčšiu finančnú koordináciu v rámci EÚ za jedinú cestu z krízy. „Členské štáty potrebujú pevné a čestné základy. Financovanie rastu prostredníctvom ďalšieho požičiavania sa musí skončiť,“ dodala.

Súvisiace články

Aktuálne správy