V. Hudák: Je dôležité, aby SR schválila trvalý euroval do konca jún

Bratislava 14. júna (TASR) – Zmluvu o vzniku Európskeho mechanizmu pre stabilitu (EMS) by mal nemecký parlament stihnúť schváliť do konca júna. Na základe svojich aktuálnych informácií to tvrdí štátny tajomník ministerstva financií Vazil Hudák, ktorý sa vrátil z rokovaní o situácii v eurozóne v Bruseli.
O priebehu procesu ratifikácie trvalého eurovalu informoval dnes členov Výboru Národnej rady (NR) SR pre európske záležitosti. Posun v hlasovaní v Bundestagu je podľa neho spojený s tým, že nemecká opozícia chce previazať schválenie zmluvy o EMS so schválením tzv. fiškálneho kompaktu, do ktorého chce zahrnúť aj podporu hospodárskeho rastu. Dochádza tak k politickému vyjednávaniu medzi vládou a opozíciou, proces ratifikácie však nie je ohrozený.
Okrem Nemecka zostáva v eurozóne päť krajín, ktoré trvalý euroval doteraz neratifikovali – Belgicko, Holandsko, Fínsko, Estónsko a Slovensko. Podľa Hudáka je dôležité, aby SR schválila zmluvu o EMS do konca júna. "Je potrebné, aby z tej pätice aspoň tri krajiny schválili euroval do konca júna, aby mechanizmus mohol začať fungovať začiatkom júla, ako to bolo naplánované," podčiarkol.
Podpredseda opozičného KDH Ján Hudacký súhlasí s tým, že Slovensko by v takýchto závažných veciach malo vysielať do zahraničia pozitívne signály. "Na druhej strane je tu aj otázka zodpovednosti voči našej vlastnej krajine a procesy aj v súvislosti s týmto mechanizmom sú v Európe dynamické. Myslím si, že by bolo zodpovedné, aby sme vyčkali na reakcie Nemecka. Nevieme, aké budú konečné reakcie nemeckých legislatívcov v tejto závažnej otázke," argumentoval.
Hudák však upozornil, že nezávisle od toho, či trvalý euroval schválime alebo nie, kľúčové bude rozhodnutie Nemecka. Zo strany Slovenska je dôležitý predovšetkým politický signál do zahraničia. "Hovorí sa o tom, ako bude vyzerať budúcnosť Európy a sú tu aj otázniky nad možným štiepením na krajiny áčkové a béčkové, na perifériu a skupinu okolo Nemecka. Myslím si, že akékoľvek odkladanie a pochybnosti na našej strane vyšle negatívny signál navonok," zdôraznil.

Súvisiace články

Aktuálne správy