Tokio pripravuje núdzový plán pre prípad zhoršenia situácie v eurozóne

Tokio 14. júna (TASR) – Japonsko pripravuje núdzový plán na ochranu svojej ekonomiky a finančných trhov pre prípad, že víkendové parlamentné voľby v Grécku vyvolajú nové otrasy v eurozóne a spustia odlev kapitálu zo zadlžených krajín bloku.
Centrálna banka a členovia vlády pripravujú plány využívajúc skúsenosti z obdobia po bankrote americkej investičnej banky Lehman Brothers. Jej pád v septembri 2008 viedol investorov k hľadaniu nových bezpečných prístavov, medzi nimi aj japonského jenu.
"Panuje tu dosť silný názor, že čas, ktorý si Európa svojimi predchádzajúcimi krokmi kúpila na riešenie krízy, nebol efektívne využitý," povedal jeden z japonských predstaviteľov, ktorý sa zúčastňuje na medzinárodných (krízových) rokovaniach. Poukazoval najmä na úvery zo strany Európskej centrálnej banky (ECB), ktorá na prelome rokov pomohla svojimi obrovskými úvermi zmierniť napätie na trhoch.
Japonsko pritom nie je jedinou ázijskou krajinou, ktorá pripravuje núdzové plány pre prípad zhoršenia situácie v eurozóne. Rovnaké prípravy potvrdila aj India alebo Čína. "V našej vláde máme viacero skupín krízového manažmentu, ktoré majú pripravené riešenie v prípade najhoršieho scenára," povedal Kaušik Basu, hlavný ekonomický poradca na indickom ministerstve financií. Rovnako postupujú v Číne, kde sa na záložných plánoch podieľa viacero inštitúcií vrátane centrálnej banky.
Zhoršujúca sa situácia v eurozóne, kde sa medzičasom do nepriaznivého postavenia dostalo pre problémy svojich bánk aj Španielsko, štvrtá najsilnejšia ekonomika bloku, by mala byť hlavnou témou blížiaceho sa summitu G20 v Mexiku. Ten sa uskutoční začiatkom budúceho týždňa.

Súvisiace články

Aktuálne správy