Francúzsko dosiahne nižší deficit aj bez tvrdých škrtov

Paríž 14. júna (TASR) – Francúzsko dosiahne na budúci rok plánovaný cieľ a deficit svojho štátneho rozpočtu zníži na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP) bez silného škrtania vládnych výdavkov. Vo vysielaní televíznej stanice France 2 to dnes povedal minister hospodárstva Pierre Moscovici. Uviedol tiež, že novela zákona o tohtoročnom rozpočte sa dostane do parlamentu začiatkom júla. Hĺbkový audit o vývoji verejných financií ukázal, že rozpočtové príjmy budú lepšie v dôsledku vyšších daní; hospodárenie vlády sa zlepší aj znížením jej bežných výdavkov.
Podľa Moscoviciho tohtoročný schodok rozpočtu bude 4,5 % a na budúci rok 3 %. Zdôraznil, že tieto ciele sa dajú dosiahnuť bez veľkých úsporných opatrení.
Výsledky prebiehajúceho auditu oznámia v Paríži ešte pred summitom EÚ, ktorý sa má konať 28. a 29. júna.
V dokumente vlády, ktorý má k dispozícii francúzsky denník Les Echos, sa uvádza, že vláda bude musieť na budúci rok znížiť výdavky o 3,9 miliardy eur.
Minister práce Michel Sapin sa domnieva, že ďalšie prostriedky sa dajú získať sprísnením výdavkovej politiky štátnej správy na jej nižších stupňoch. Neustále tvrdé znižovanie výdavkov je nebezpečné, lebo môže uviesť do pohybu mechanizmus trvalého poklesu, čo je teraz prípad Grécka, Španielska a Talianska. Minister vo vysielaní televízie LCP zdôraznil, že Francúzsko potrebuje dostať pod kontrolu výdavky, zvýšiť rozpočtové príjmy a začať realizovať prorastové ekonomické opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy