Harmonizovaná inflácia spomalila na 3,4 %

Priemerná ročná miera inflácie dosiahla ku koncu mája 4,1 % a v porovnaní s aprílovou hodnotou poklesla o 0,1 percentuálneho bodu.

Tempo rastu spotrebiteľských cien v máji spomaľovalo aj podľa európskej metodiky. Medziročná harmonizovaná inflácia totiž v piatom mesiaci dosiahla 3,4 %, kým mesiac predtým ceny merané harmonizovaným indexom spotrebiteľských cien (HICP) stúpli o 3,7 %. Priemerná ročná miera inflácie tak dosiahla ku koncu mája 4,1 % a v porovnaní s aprílovou hodnotou poklesla o 0,1 percentuálneho bodu. Medzimesačne ceny podľa európskej metodiky v máji stúpli o 0,1 %, kým mesiac predtým vzrástli o 0,2 %. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

V medziročnom porovnaní v máji najrýchlejšie rástli ceny dopravy o 7 %. Nasledovali ceny zdravotníctva s rastom o 6,1 %, vzdelávania s rastom o 5,7 %, bývania a energií o 5,1 % a ceny rozličných tovarov a služieb stúpli o 3,6 %. Rast na úrovni 3,3 % zaznamenali ceny hotelov, kaviarní a reštaurácií, alkoholické nápoje a tabak išli hore o 3,1 %, potraviny a nealkoholické nápoje o 2,3 %, odevy a obuv o 1,9 %, rekreácia a kultúra o 1,3 % a nábytok, vybavenie domácností a bežná údržba domu o 0,9 %. Jedinou klesajúcou položkou boli ceny pôšt a telekomunikácií, ktoré sa medziročne znížili o 0,2 %.

Na medzimesačnej báze najrýchlejšie rástli ceny odevov a obuvi o 1,2 %. Nasledovali ceny potravín a nealkoholických nápojov, ktoré zdraželi o 0,5 % a alkoholických nápojov a tabaku, ktoré išli v porovnaní s aprílom hore o 0,3 %. Zvýšili sa aj ceny zdravotníctva a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 0,1 %. Naopak, najvýraznejší medzimesačný pokles vykázali ceny dopravy o 0,5 %. Oproti aprílu boli nižšie aj ceny bývania a energií a nábytku a vybavenia domácnosti a bežnej údržby domu zhodne o 0,1 %. Bez zmeny zostali ceny pôšt a telekomunikácií, rekreácie a kultúry, vzdelávania a rozličných tovarov a služieb.

V roku 2010 dosiahla harmonizovaná inflácia na medziročnej báze ku koncu roka 1,3 %, kým rok predtým vplyvom oslabeného dopytu ceny merané harmonizovaným indexom ku koncu roka stagnovali. Vlani, kedy koncoročná harmonizovaná inflácia dosiahla 4,6 %, sa vyšší rast cien očakával. Pôvodne ceny totiž ťahal aj oživujúci sa dopyt a svoje pridal aj konsolidačný balík vlády a tiež rast cien energií.

Očakávaný slabší hospodársky rast v roku 2012 by však mal mať vplyv aj na spomalenie dynamiky rastu cien. Národná banka Slovenska napríklad aktuálne odhaduje tohtoročný rast spotrebiteľských cien podľa harmonizovaného indexu na úrovni 3,5 %. Prorastovo by na infláciu v tomto roku mohli vplývať prípadné ďalšie konsolidačné opatrenia.

Súvisiace články

Aktuálne správy