Na diaľnici pri Martine vznikne pracovisko na jej prevádzku

Súčasťou budúcej diaľnice D1 Dubná Skala - Turany v dĺžke 16,5 kilometra bude trvalé vysunuté pracovisko Strediska správy a údržby diaľnic Žilina, ktoré vyrastie pri mimoúrovňovej križovatke Dubná Skala. Na diaľnici pri Martine vznikne aj veľké odpočívadlo Turany.

Prevádzku a údržbu diaľnice D1 Dubná Skala – Turany po jej dokončení bude zabezpečovať trvalé vysunuté pracovisko Strediska správy a údržby diaľnic Žilina. Národná diaľničná spoločnosť, a.s. (NDS) plánuje pracovisko vybudovať v blízkosti mimoúrovňovej križovatky Dubná Skala do sprevádzkovania oboch susediacich úsekov s následnou dostupnosťou správy a údržby tunela Višňové po dokončení jeho výstavby. Na 16,5-kilometrovom úseku diaľnice pri Martine vznikne aj veľké odpočívadlo Turany.

NDS už začala verejnú súťaž na dodanie dokumentácií na stavebné povolenie, ponuku a stavebný zámer a výkon autorského dozoru pre stavbu vysunutého pracoviska strediska údržby a odpočívadla. Ako ďalej vyplýva z oznámenia vo Vestníku verejného obstarávania, predpokladaná cena za poskytnutie týchto služieb je 80 tis. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Otváranie ponúk je plánované 12. júla a o súťažné podklady možno požiadať do 15. júna. Budúci vybraný dodávateľ má projekty odovzdať do šiestich mesiacov od uzavretia zmluvy a autorský dozor má trvať dvanásť mesiacov počas rokov 2014 a 2015.

Spoločnosť Váhostav – SK, a.s. má naprojektovať a postaviť diaľnicu Dubná Skala – Turany za 137,75 mil. eur bez DPH. Zmluvná cena je o 59 % alebo skoro o 200 mil. eur nižšia v porovnaní s predpokladanou cenou 334,72 mil. eur. Práce mali pôvodne začať vlani v auguste, ale NDS uzavrela zmluvu so zhotoviteľom o dva mesiace neskôr. Stavba diaľnice má trvať tri roky a odovzdaná by mala byť na jeseň 2014. Financovanie 85 % nákladov zabezpečia peniaze Európskej únie a zvyšných 15 % štátny rozpočet v rámci Operačného programu Doprava v terajšom programovacom období čerpania eurofondov. Projektová dokumentácia pre realizáciu a zmenu stavby D1 Dubná Skala – Turany pred jej dokončením by mala byť podľa projektovej spoločnosti Dopravoprojekt, a.s. spracovaná v júni tohto roka. Dopravoprojekt spracováva projektovú dokumentáciu pre zhotoviteľa stavby.

Diaľničná spoločnosť pripravuje nový tender na vypracovanie dokumentácií na stavebné povolenie a ponuku, majetkovoprávne vysporiadanie, inžiniersku činnosť, projekt revitalizácie územia a výkon autorského dozoru pre sanáciu kraľovianskeho zosuvu v dĺžke osemsto metrov na trase budúcej diaľnice Turany – Hubová. Odhadovaná cena za uvedené služby dosahuje 500 tis. eur bez DPH. Predchádzajúca súťaž bola zrušená, pretože žiadny uchádzač nesplnil podmienky účasti ani nepožiadal o nápravu a nepodal námietky v lehote.

NDS zároveň vyhlásila verejnú súťaž na monitoring vplyvu stavby rýchlostnej cesty R3 Tvrdošín – Nižná nad Oravou v dĺžke 5,2 kilometra na vybrané zložky životného prostredia pred, počas a po dokončení výstavby cesty. Monitoring by mal trvať do 30. apríla 2017 a jeho predpokladaná cena je 250 tis. eur bez DPH. Dodávateľ má vzísť z elektronickej aukcie. Ponuky majú byť otvorené 10. júla, súťažné podklady treba získať do 15. júna. Výstavba úseku R3 Tvrdošín – Nižná nad Oravou by mala podľa programu prípravy a výstavby diaľnic, ktorý však rezort dopravy aktualizuje, začať v roku 2013. Odhadované stavebné náklady sú takmer 117 mil. eur bez DPH a financované majú byť zo zdrojov Európskej únie a štátneho rozpočtu v budúcom programovacom období 2014 až 2020.

Súvisiace články

Aktuálne správy