Objem poskytnutej štátnej pomoci vlani poklesol o 22,5 %

Štátna pomoc bola v minulom roku poskytnutá najmä formou dotácií, nenávratných finančných príspevkov a daňových úľav.

Objem štátnej pomoci na Slovensku v minulom roku dosiahol 352,6 mil. eur. Z národných zdrojov pritom predstavoval objem pomoci 175,65 mil. eur a z prostriedkov Európskej únie 176,96 mil. eur. Celková výška štátnej pomoci sa tak v minulom roku v porovnaní s rokom 2010 znížila o 102,22 mil. eur, čo predstavuje pokles o 22,5 %. Podiel poskytnutej štátnej pomoci v minulom roku z hrubého domáceho produktu bol 0,51 %. Vyplýva to zo správy o poskytnutej štátnej pomoci za rok 2011, ktorú v stredu schválila na svojom výjazdovom rokovaní v Poltári vláda Roberta Fica.

Výrazné medziročné zníženie štátnej pomoci rezort financií podľa materiálu zaznamenal najmä v doprave, konkrétne o 93,7 %, v podpore zamestnanosti o 90,6 % a v ochrane životného prostredia, kde objem pomoci poklesol o 74,36 %. V porovnaní s rokom 2010 sa naopak zvýšila štátna pomoc poskytnutá na podporu malých a stredných podnikateľov, a to o 234 %, na podporu regiónov o 17 % a na výskum a vývoj o 9,15 %.

Najväčší objem štátnej pomoci v roku 2011 poskytlo Ministerstvo hospodárstva SR, a to 52,16 % z celkového objemu. Ďalšími najväčšími poskytovateľmi štátnej pomoci boli rezort životného prostredia a ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka. Štátna pomoc v minulom roku bola pritom poskytnutá najmä formou dotácií, nenávratných finančných príspevkov a daňových úľav. Najväčší podiel štátnej pomoci bol poskytnutý Žilinskému, Banskobystrickému, Bratislavskému a Trenčianskemu kraju.

Súvisiace články

Aktuálne správy