KDH: Rozšírenie bankového odvodu je „fackou“ živnostníkom a malým podnikom

Rozšírenie bankového odvodu na vklady fyzických osôb predstavuje "facku" živnostníkom, malým a rodinným podnikom.

Bratislava 31. mája (TASR) – Rozšírenie bankového odvodu na vklady fyzických osôb predstavuje „facku“ živnostníkom, malým a rodinným podnikom. Tvrdí to podpredseda opozičného KDH Ján Hudacký v reakcii na návrh, ktorý dnes schválila vláda.
„Spôsobí zhoršenie dostupnosti úverov pre tých, ktorým už teraz zlá dostupnosť financií nedovolí rozvíjať sa a viac zamestnávať. Vláda sa chystá pohoršiť tým, ktorí tvoria väčšinu pracovných miest v regiónoch,“ myslí si Hudacký.
Obáva sa tiež, že Slovensko bude pre tento návrh čeliť konaniu zo strany EÚ kvôli neoprávnenej regulácii cien a retrospektívnosti, keďže novela zakazuje prenášať si zvýšené náklady do cien a platí sa z vkladov už v tomto roku, a nie až budúceho.
Hudacký tiež pripomenul, že vládou dnes prijatý materiál boja proti daňovým podvodom vychádza z Koncepcie boja proti daňovým únikom na spotrebných daniach, schválenej ešte pred rokom vládou Ivety Radičovej. V tejto súvislosti oceňuje, že kabinet chce pokračovať v boji s daňovými únikmi a postupne ich znížiť na úroveň priemeru EÚ.
„Od vlády jednej strany, ktorá má v rukách ministerstvo financií, vnútra aj spravodlivosti by som však očakával vyššie ambície v znižovaní daňových únikov ako dostať sa na úroveň priemeru EÚ, do ktorého sa započítavajú aj obrovské daňové úniky Grécka,“ konštatoval v stanovisku podpredseda KDH.

Súvisiace články

Aktuálne správy