M. Monti sa obáva rozšírenia krízy do Talianska, ECB by mala pomôcť

Brusel 31. mája (TASR) – Riziko, že dlhová kríza sa rozšíri aj na taliansky trh, je veľmi vysoké. Povedal to taliansky premiér Mario Monti, ktorý je presvedčený, že Európska centrálna banka (ECB) by mala zasiahnuť s cieľom pomôcť krajine znížiť rastúce náklady na obsluhu dlhu.
Monti dal najavo rozčarovanie z toho, že napriek všetkým krokom vlády a faktu, že prognózy rozpočtového deficitu na tento rok sú výrazne pod úrovňou priemeru Európskej únie, výnosy talianskych dlhopisov od polovice marca stále rastú.
"Je to skutočne náročné, ak krajina robí všetko pre konsolidáciu verejných financií a realizáciu štrukturálnych reforiem a pritom jej pozíciu zhoršuje vysoké riziko, že kríza sa rozšíri aj na jej trh," povedal Monti. "Rozšírenie krízy pritom hrozí skôr pre celkovú slabosť systému, než pre špecifické problémy talianskej ekonomiky," povedal z Ríma v rámci videokonferencie, ktorá sa koná v Bruseli.
Výnosy kľúčových 10-ročných talianskych dlhopisov vzrástli v stredu (30.5.) nad citlivú hranicu 6 %. Investori tak reagovali na rastúce problémy okolo španielskeho bankového systému potom, ako banka Bankia požiadala vládu v Madride o záchranný balík za 19 miliárd eur. Výnosy španielskych dlhopisov dnes dosiahli 6,7 % a priblížili sa tak k hranici 7 %, čo je už úroveň, nad ktorou je obsluha dlhu považovaná za dlhodobo neudržateľnú.
Práve vzhľadom na rastúce výnosy Monti vyzval ECB, aby zvýšila svoje úsilie s cieľom zabezpečiť stabilitu eurozóny a nepriamo tak naznačil, že banka by mala nakúpiť talianske dlhopisy, aby tak stlačila ich výnos na prijateľnejšiu úroveň.

Súvisiace články

Aktuálne správy