Orbán: Dôvera v našu ekonomiku bola obnovená

Budapešť 31. mája (TASR) – Dôvera v maďarskú ekonomiku bola obnovená, reagoval maďarský premiér Viktor Orbán na stredajšie bruselské vyhlásenie, že Európska komisia (EK) odporučí ministrom financií, aby zrušili rozhodnutie zablokovať Maďarsku vyplácanie príspevkov zo štrukturálnych fondov.
Predseda maďarskej vlády vo večernej relácii maďarskej verejnoprávnej televízie rozhodnutie EK označil za obrovský úspech a dodal, že podľa jeho názoru bola reakcia komisie predtým neprimeraná, keď avizovala potrestanie Maďarska.
„Trvali sme na svojej pravde a držali sme sa vlastnej hospodárskej politiky. Dokázali sme, že naše kroky boli v súlade s európskymi záujmami, a preto avizované postihy zrušili,“ povedal Orbán.
V súvislosti s oficiálnymi rokovaniami s Medzinárodným menovým fondom (MMF) a Európskou úniou (EÚ) o pohotovostnom úverovom rámci premiér povedal, že Maďarsko je pripravené trebárs už aj zajtra začať sériu korektných rokovaní, zatiaľ však nie sú ešte vytvorené podmienky. „Možno to bude začiatkom júna, keď parlament upraví zákon o centrálnej banke,“ dodal.
Podľa jeho slov Maďarsko je schopné riešiť svoje financovanie aj bez dohody s MMF a EÚ, ale to by bolo drahšie, preto je záujmom Maďarska čo najskôr uzavrieť úverovú dohodu.
EK v stredu uviedla, že návrh zrušiť rozhodnutie o zablokovaní vyplácania príspevkov zo štrukturálnych fondov Maďarsku je odmenou za opatrenia, ktoré vláda v Budapešti prijala, aby znížila rozpočtový schodok.
Ministri financií Európskej únie na marcovom summite zmrazili Maďarsku od budúceho roka príspevky z Kohézneho fondu vo výške 495 miliárd eur, pretože sa krajine nedarilo dostať schodok v rozpočte pod kontrolu.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) dem gl

Súvisiace články

Aktuálne správy