Španielsky finančný inštitút Bankia potrebuje 19 miliárd eur

Madrid 26. mája (TASR) – Sanácia španielskej banky Bankia bude stáť celkovo vyše 23 miliárd eur. Madrid čaká najväčšia záchranná akcia, ktorá sa týka firmy, v dejinách krajiny.
Čiastočne sprivatizovaný finančný inštitút v piatok (25.5.) večer oznámil, že požiada vládu o ďalšiu finančnú pomoc vo výške 19 miliárd eur. Záchranný plán banky ešte musí schváliť centrálna banka, vláda aj Európska únia (EÚ).
Bankia už pred dvomi rokmi dostala 4,5 miliardy eur zo štátneho fondu na záchranu bánk FROB, takže celková suma na jej záchranu bude okolo 23,5 miliardy eur.
Požadovaná suma prekračuje aj najpesimistickejšie očakávania vlády premiéra Mariana Rajoya. Minister hospodárstva Luis de Guindos predpokladal, že na sanáciu celého španielskeho bankového systému je potrebných okolo 15 miliárd eur a že Bankia potrebuje asi 9 miliárd eur.
Ratingová agentúra Standard & Poor’s (S&P) znížila rating Bankie, ktorá je štvrtou najväčšou španielskou bankou, do špekulatívneho pásma. Bankia vznikla zlúčením Caja Madrid a viacerých sporiteľní a je centrom problémov španielskej finančnej krízy. V bilancii banky sa nachádza veľký objem zlých hypotekárnych úverov. Vláda chce za každú cenu zabrániť pádu Bankie, keďže jej krach by mohol mať obrovské negatívne následky na celý španielsky finančný systém.
De Guindos ubezpečil, že vláda poskytne Bankii všetky prostriedky potrebné na jej sanáciu. Nie je však jasné, kde chce zadlžené Španielsko zobrať tieto miliardy, keďže aj bez týchto nákladov má problémy so znižovaním deficitu v súlade so sľubmi danými Bruselu.
Vláda tiež uvažuje o tom, že Bankiu zlúči s ďalšími dvomi zoštátnenými finančnými inštitútmi – Catalunya Banc a Novagalicia Banco. Tak by vznikol obrovský finančný dom kontrolovaný štátom, ktorý by bol podľa počtu zákazníkov jednotkou na španielskom trhu.

Súvisiace články

Aktuálne správy