Burza v Madride dnes pozastavila obchodovanie s akciami Bankie

Madrid 25. mája (TASR) – Burza v Madride dnes pozastavila obchodovanie s akciami Bankie, štvrtej najväčšej banky v Španielsku. Očakáva sa, že banka večer požiada štát o finančnú pomoc vo výške viac ako 15 miliárd eur.
Vláda už tento mesiac čiastočne znárodnila Bankiu, ktorá nedokázala získať na trhoch dostatok kapitálu na pokrytie veľkých strát z nesplácaných úverov. Bankia totiž pomáhala financovať nedávny stavebný rozmach v krajine, ktorý bol celú dekádu motorom španielskej ekonomiky. Ale po vypuknutí globálnej finančnej krízy v roku 2008 realitná bublina v Španielsku praskla a banky teraz zápasia s nesplácanými úvermi. Práve "nezdravá" situácia v bankovom sektore znepokojuje investorov, ktorí sa obávajú, že vláda v Madride bude nakoniec musieť požiadať Európsku úniu o záchranný úver.
Španielska vláda už poskytla Bankii 4,5 miliardy eur, za čo v nej získala 45-% podiel a stala sa jej najväčším akcionárom. Analytici pôvodne očakávajú, že do nej napumpuje ďalších 10 miliárd eur. Minister hospodárstva Luis de Guindos začiatkom tohto týždňa povedal, že štát bude musieť banke poskytnúť ďalších minimálne 9 miliárd eur. Najnovšie sa špekuluje, že to bude ešte viac, a to aspoň 15 miliárd eur. Celkový objem finančnej pomoci od štátu spolu s prvým 4,5-miliardovým balíkom tak dosiahne zhruba 20 miliárd eur.
Španielsko pritom bude musieť peniaze na pomoc Bankii získať na trhu, a to v čase, keď výnosy z jeho dlhopisov vytrvalo rastú.
Záchrana sporiteľní, ktoré v minulosti politici využívali na financovanie výstavby populárnych projektov, ako boli obrovské kultúrne centrá či letiská, je veľmi citlivá téma, keďže kabinet musí redukovať výdavky na školstvo a zdravotníctvo, aby splnil rozpočtové ciele.

Súvisiace články

Aktuálne správy