Grécky odchod z eurozóny je na spadnutie

Bratislava 17.mája (TASR) – Počas stredajšieho (16.5.) obchodného dňa pokračovali obavy z odchodu Grécka z eurozóny. Samotná šéfka MMF Christine Lagardeová prehlásila, že je potrebné sa na tento odchod pripraviť, pretože by mohol byť veľmi chaotický.
Vo vyjadreniach jej sekundoval aj prezident ECB Mario Draghi, ktorý túto možnosť pripustil po prvýkrát. Z tohto dôvodu sa ECB rozhodla prestať poskytovať niektorým gréckym bankám finančné pôžičky, aby limitovala riziká, ktoré by plynuli z gréckeho odchodu. Požičiavanie peňazí niekoľkým gréckym finančným inštitúciám prenechá gréckej centrálnej banke dovtedy, kým nebudú mať zabezpečený dostatočný kapitál. Očakáva sa však, že proces rekapitalizácie prebehne v dohľadnom čase a banky tak získajú prístup k štandardným refinančným operáciám ECB opäť. Možnou definitívou zotrvania, alebo odchodu Grécka z eurozóny, bude výsledok predčasných volieb, ktoré sú naplánované na 17. jún.
Európske akciové indexy na tieto správy reagovali negatívne a klesali tretí deň v rade, pričom sa dostali na svoje tohtoročné minimá. Stredajšie obchodovanie ukončili nasledovne: FTSE 100 -0,57 %, CAC 40 +0,3 %, DAX -0,2 %. EuroStoxx 600 odpísal -0,55 % a obchodný deň ukončil na úrovni 244,42 bodu.
Na situáciu reaguje aj euro, ktoré voči doláru od začiatku stratilo 3,92 % a pohybuje sa na úrovni 1,273 EUR/USD.
V Amerike vzrástol počet novozačatých stavieb domov z 0,7 miliónov na 0,77 miliónov, priemyselná produkcia sa medzimesačne zvýšila o 1,1 % oproti -0,6 % v minulom mesiaci a rovnako tak vzrástli využité výrobné kapacity z 78,4 % na 79,2 %. Hlavné akciové indexy v USA však uzavreli obchodovanie v červených číslach, a to nasledovne: Dow Jones -0,26 %, S&P 500 -0,33 % a Nasdaq -0,68 %.
TASR informoval Ivor Lehoťan, analytik Capital Markets, o.c.p., a.s.

Súvisiace články

Aktuálne správy