Sociálna poisťovňa v 1. štvrťroku s príjmami vo výške 1,592 mld. eur

Bratislava 4. mája (TASR) – Sociálna poisťovňa (SP) podľa slov jej generálneho riaditeľa Ľuboša Lopatku za 1. štvrťrok 2012 zaznamenala príjmy vo výške 1,592 miliardy eur, čo predstavuje 24,41 % z rozpočtu.
"Z toho sme zinkasovali zo štátneho rozpočtu čiastku 445 miliónov eur. Môžeme konštatovať, že úspešnosť výberu poistného samozrejme nie je taká, ako tomu bolo minulý rok, pretože ten bol jedinečný tým, že sme inkasovali pohľadávky, ktoré historicky neboli vyberané a úspešnosť výberu poistného dosiahla 104,9 %. Momentálne naša méta je pohybovať sa na úrovni minimálne 99 %," uviedol dnes na tlačovej konferencii v Bratislave Lopatka.
"Výdavky SP dosiahli výšku 1,617 miliardy eur, čo bolo 24,87 % upraveného rozpočtu. Za 1. kvartál tohto roku tak Sociálna poisťovňa vykázala negatívny rozdiel vo výške 24,25 milióna eur, čo nie je nič prekvapivé. Je obvyklé, že v 1. kvartáli je nižší výber poistného aj z dôvodu vyšších výplat cez nemocenské poistenie v zimných mesiacoch. Vývoj je teda lepší, ako sa predpokladalo v rámci schváleného rozpočtu SP," poznamenal.
"Za pozitívny považujem fakt, že za prvé tri mesiace tohto roku bol vyšší výber poistného oproti minulému roku o 60 miliónov eur a oproti schválenému rozpočtu SP lepší o 53,6 milióna eur," spresnil.
Lopatka zároveň poznamenal, že podľa predbežných výsledkov hospodárenie SP v apríli tohto roku "dopadlo veľmi dobre", keď výber poistného bol v medziročnom porovnaní lepší o 80 miliónov eur a oproti plánovanému rozpočtu SP na rok 2012 lepší približne o 70 miliónov eur. "Každopádne je to pozitívna informácia a prísľub do konca roka. Dá sa očakávať, že výsledky SP by mohli byť pomerne výrazne lepšie, ako bol predpoklad," zdôraznil šéf SP.
Stav pohľadávok SP sa podľa neho v porovnaní so stavom ku koncu roka 2011 v zásade nezmenil. Pohľadávky SP sa pohybujú na úrovni približne 600 miliónov eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy