Úverová kapacita maďarských bánk sa zhoršila ako na začiatku krízy v 2008

Budapešť 1. marca (TASR) – Schopnosť maďarských bánk poskytovať úvery sa výrazne zhoršila a je približne na úrovni zo septembra 2008, keď krajinu zasiahla finančná kríza. Hlavnou príčinou je sťaženie prístupu k financovaniu a jeho zdraženie, uviedla Maďarská národná banka (Magyar Nemzeti Bank, MNB).
"Takéto rozsiahle zníženie úverovej kapacity banky zaznamenali naposledy v čase vypuknutia krízy v septembri 2008," uvádza sa v správe MNB. Za poklesom úverovej kapacity bánk je zníženie externého financovania a zdraženie nákladov na získanie financovania v zahraničných menách.
Maďarský bankový sektor bol vlani neziskový prvý raz po 13 rokoch z dôvodu strát, ktoré mu spôsobilo splácanie hypoték denominovaných v zahraničných menách, zvýšenie rezerv na krytie zlých úverov a osobitá banková daň.
Až 70 % bánk, ktoré sa podieľali na prieskume MNB, očakáva, že podmienky financovania sa v 1. polroku 2012 ešte zhoršia. Úverové inštitúty preto plánujú ďalšie sprísnenie podmienok udeľovania pôžičiek firmám.
Maďarské komerčné banky zaznamenali vlani celkovú stratu vo výške 92,6 miliardy HUF (320,74 milióna eur), informoval 23. februára maďarský finančný dohľad Pszaf.

Súvisiace články

Aktuálne správy