Bývanie na Slovensku je najdostupnejšie za posledných 6 rokov

Priemerne zarábajúci Slovák si oproti situácii z roku 2008 môže podľa VÚB banky dovoliť na hypotéku až o polovicu väčší byt. No podľa Poštovej banky sa pod vplyvom krízy zúžil okruh ľudí, ktorí vôbec na kúpu nehnuteľnosti mohli a môžu pomýšľať.

Kombinácia nízkych cien nehnuteľností, rastu priemernej mzdy v národnom hospodárstve a pokles úrokových sadzieb hypotekárnych úverov spôsobili, že bývanie je v súčasnosti najdostupnejšie od roku 2005. Dostupnosť bývania sa podľa hlavného ekonóma VÚB banky Zdenka Štefanidesa zlepšila nielen v Bratislave, ale v každom regióne. Priemerne zarábajúci Slovák si oproti situácii z roku 2008 môže podľa Štefanidesa dovoliť na hypotéku až o polovicu väčší byt. Teda zhruba 43 metrov štvorcových, čo je blízka hodnota z roku 2005, kedy si mohol dovoliť 41 metrov štvorcových. V roku 2008 to bolo 28 metrov štvorcových.

Ekonomická dostupnosť bývania je ukazovateľ predstavujúci hypotetickú plochu bytu alebo domu v metroch štvorcových, ktorú si priemerný Slovák môže kúpiť z jedného hrubého mesačného platu. „Spomínaný ukazovateľ dosiahol najvyššiu úroveň v roku 2005, kedy si priemerný Slovák mohol zo svojho platu dovoliť kúpiť 0,67 metra štvorcového bytu alebo domu,“ povedala pre agentúru SITA analytička Poštovej banky Eva Sadovská. V rokoch 2006 až 2008 ukazovateľ poklesol, ceny nehnuteľností určených na bývanie rástli oveľa rýchlejšie ako platy slovenského obyvateľstva.

Hospodárska kríza ale realitnú bublinu na Slovensku praskla a na realitných trhoch sa podľa Sadovskej byty a domy postupne zlacňovali. Ako povedal Štefanides, v minulom roku ceny nehnuteľností klesli, hoci už len mierne, pretože tempo sa postupne spomaľuje od historických cien z roku 2008. Ponukové ceny nehnuteľností v roku 2011 klesli medziročne v priemere o 2,7 %. Cenový prepad oproti maximám z polovice roku 2008 tak dosiahol 20 % a priemerná cena za meter štvorcový klesla okolo 300 eur na niečo vyše 1 200 eur.

„Lacnejšie nehnuteľnosti a pretrvávajúci, i keď miernejší a obávame sa, že napríklad v roku 2009 iba štatistický, rast miezd, spôsobili, že prišlo k určitým zmenám ukazovateľa ekonomickej dostupnosti bývania na Slovensku,“ skonštatovala Sadovská. Kúpa bytu či domu sa stala v nasledujúcich rokoch, teda od roku 2009, podľa nej stále viac ekonomicky dostupnejšou. V roku 2011 tak ukazovateľ dosiahol úroveň 0,63 a išlo teda o úroveň najvyššiu za posledných šesť rokov.

Podľa Sadovskej to má aj svoje „ale“. Pod vplyvom krízy sa zúžil okruh ľudí, ktorí vôbec na kúpu nehnuteľnosti mohli a môžu pomýšľať. Kríza z roku 2008 totiž na Slovensku spôsobila prudký nárast počtu nezamestnaných a naša krajina sa dodnes pasuje s vysokým a stále rastúcim počtom ľudí evidovaných na úradoch práce. „Inak povedané, v roku 2008, kedy u nás ceny bytov a domov dosiahli svoj strop, bola ekonomická dostupnosť bývania síce horšia ako dnes, no na druhej strane si ponuky realitných kancelárií mohlo so záujmom listovať viac ľudí,“ povedala Sadovská.

Poštová banka aj v tomto roku očakáva, že ceny nehnuteľností ešte mierne poklesnú. Nakoľko v prípade platov sa očakáva nárast, tak aj ukazovateľ by mal byť vyšší ako vlani. „Náš momentálny odhad tak hovorí, že v roku 2012 by priemerná úroveň ukazovateľa ekonomickej dostupnosti bývania mohla dosiahnuť 0,66. Na druhej strane ale počítame aj s pokračujúcim, hoci miernejším, nárastom počtu nezamestnaných,“ dodala Sadovská.

Súvisiace články

Aktuálne správy