Royal Bank of Scotland vykázala za rok 2011 stratu okolo 2 mld. libier

Londýn 23. februára (TASR) – Britská banka Royal Bank of Scotland (RBS) zaznamenala za rok 2011 stratu na úrovni 2 miliárd libier (2,36 miliardy eur), čo znamená oproti roku 2010 rast až o 77 %. Vtedy dosiahla strata RBS 1,13 miliardy libier. Dôvodom takmer zdvojnásobenia straty je podľa banky vysoký odpis z hodnoty gréckych dlhopisov a kompenzácie klientom za nesprávny predaj poistenia úverov. Odpis časti gréckeho dlhu vyšiel RBS na 1,1 miliardy libier a kompenzácie klientom na 850 miliónov libier.
Podľa šéfa banky Stephena Hestera však napriek nepriaznivým výsledkom banka pokračuje v procese ozdravovania podstatne rýchlejšie, než sa pôvodne čakalo. Iróniou je, že práve pre rýchlejšie tempo reštrukturalizácie sú momentálne straty vyššie, dodal Hester.
Banka, v ktorej štát kontroluje až 82-% podiel po tom, čo ju zachránil pred kolapsom v roku 2008, vyčlenila na odmeny zamestnancom 785 miliónov libier. To je o 43 % menej než za rok 2010. Minister financií George Osborne oznámil, že vláda tento krok víta, aj keď "jej hlavným cieľom je vrátiť daňovým poplatníkom čo najviac peňazí".
RBS je druhou veľkou britskou bankou, ktorá oznámila ročné výsledky. Barclays tak urobila ešte začiatkom februára, keď oznámila, že jej zisk klesol o 16 % na 3 miliardy libier a čiastočne znárodnená banka Lloyds Banking Group zverejní svoje výsledky v piatok (24.2).

Súvisiace články

Aktuálne správy