Minister W. Schäuble verí, že nemecký parlament schváli pomoc Grécku

Brusel/Berlín 21. februára (TASR) – Nemecký spolkový minister financií Wolfgang Schäuble je presvedčený, že väčšina členov vládnej koalície v parlamente bude hlasovať za poskytnutie novej pomoci Grécku. "Som si tým istý," uviedol dnes minister v rozhovore pre rozhlasovú stanicu Deutschlandfunk. Dodal, že rozhodnutie v Bruseli neurobil nikto ľahko. Uskutočnil sa však starostlivý rozbor výhod a nevýhod alternatív, ktoré prichádzali do úvahy.
Schäuble verí, že ministri financií eurozóny urobili počas svojho rokovacieho maratónu v noci na dnes rozhodnutie, "ktoré môžeme dobre odôvodniť". Teraz treba pre také riešenie získať aj nemecký parlament, ktorý ho bude musieť rovnako ako všetky národné parlamenty (eurozóny) schváliť. Diskusia a hlasovanie v Berlíne je naplánované na pondelok (27. 2.).
Atény dostanú pomoc 130 miliárd eur, ale budú musieť uskutočniť bolestné reformy.
Schäuble zdôraznil, že nemeckí úradníci z oblasti správy by mohli prísť do Grécka na výpomoc. Ak bude Európska komisia (EK) žiadať ľudí, budú k dispozícii. "Ide o dohľad, ale ide aj o to, aby Grécko dostalo zodpovedajúcu pomoc pri budovaní kapacity štátnej správy." Podľa ministra Schäubleho "každý musí splniť svoju časť zodpovednosti, ktorá naňho pripadla".

Súvisiace články

Aktuálne správy