Problém so správou daní začínam riešiť dnes, nebol som informovaný

Bratislava 17. februára (TASR) – Šéf Finančného riaditeľstva (FR) SR Igor Krnáč vstupuje od dnes do riešenia problému s informačným systémom správy daní na Slovensku. Pokiaľ sa mu nepodarí skonsolidovať situáciu, plánuje zo súčasných problémov vyvodiť dôsledky.
Ako Krnáč povedal na dnešnom brífingu, o tom, že určité časti informačného systému nie sú dostatočne funkčné, bol informovaný až dnes. Dosiaľ sa s problémami vyrovnávalo Kompetenčné centrum finančných operácií, pričom Krnáč bol ubezpečený, že problém bude do niekoľkých hodín vyriešený. "To sa neudialo a dnes nastupujeme my ako vedenie finančnej správy a musíme to do niekoľkých hodín alebo dní vyriešiť," vyhlásil Krnáč.
Na zlúčenie daňovej a colnej správy dostalo podľa neho vedenie inštitúcie krátky čas, a preto je v súčasnosti situácia tak vážna, najmä pre zamestnancov. "Okrem transformácie na centrálnej úrovni sme museli transformovať daňové úrady, zo 102 na 8 daňových úradov," priblížil Krnáč. Spojenie informačných systémov sa podľa neho malo udiať v priebehu tohto roka k 1. januáru 2013. "To znamená, že tento rok mal byť na to, aby sme prestúpili zo starého informačného systému na nový, takzvaný štandardný daňový systém," vysvetlil. Kvôli zrýchleniu reformy podľa neho vznikli terajšie problémy.
V súčasnosti nedokáže finančná správa napojiť starý informačný systém na nové prostredie. Dôsledkom toho je, že slovenské daňové subjekty mali problém získať osvedčenie o registrácii. "To, samozrejme, riešime a momentálne môžeme povedať, že máme vyriešený tento stav," vyhlásil Krnáč. Ako dodal, FR vyriešilo svojpomocne aj problémy s formulármi na svojej internetovej stránke.
Kvôli nefunkčnosti nového systému však správcovia daní musia stále manuálne spracúvať nadmerné odpočty dane z pridanej hodnoty (DPH). "Ubezpečujem, že pracujeme maximálne na tom, aby sme čo najskôr zintegrovali starý systém na konsolidované dáta, aby správcovia už nemuseli manuálne nahrávať veci a vyplácať manuálne vratky DPH," uistil Krnáč.
Podľa jeho slov neprišla na jeho osobu dosiaľ žiadna sťažnosť daňového subjektu, že mešká s vrátením nadmerného odpočtu dane. "Pokiaľ sa dostávame do stavu potermínovom, automaticky vzniká nárok na doplatenie sankcií, to priznávame. Firmy nech sa obracajú priamo na vedenie," apeloval šéf FR SR. Modul informačného systému v rámci platieb DPH má byť podľa jeho slov spustený od pondelka (20. 2.). Ako však po dnešnom poslaneckom prieskume na Daňovom úrade Bratislava I upozornili poslanci Národnej rady (NR) SR, pracovníčky daňového úradu doteraz neboli na nový systém vyškolené.

Súvisiace články

Aktuálne správy