Miera nezamestnanosti v Portugalsku dosiahla v decembri 14 %

Lisabon 16. februára (TASR) – Miera nezamestnanosti v Portugalsku sa do konca decembra 2011 vyšplhala na 14 % z 12,4 % v predchádzajúcom 3. kvartáli. To je ďalší zo série dôkazov, ktoré signalizujú, že ekonomická situácia v zadlženej krajine, ktorá musela vlani požiadať o záchranný úver, sa zhoršuje.
Súčasná miera nezamestnanosti v Portugalsku je zároveň najvyššia od začiatku sledovania týchto štatistík v roku 1950 a odborníci predpovedajú, že bude ďalej rásť, keďže úsporné opatrenia a recesia zhoršujú situáciu na trhu práce.
Portugalsko je treťou krajinou eurozóny, po Grécku a Írsku, ktorá musela požiadať o záchranný úver vo výške 78 miliárd eur, aby sa vyhla bankrotu. Ale finančná pomoc Portugalsku priniesla len dočasnú úľavu. Podmienkou čerpania úveru je totiž zavedenie úsporných opatrení, ktoré mali za následok recesiu. Zvýšenie daní a redukcia platov mali totiž negatívny vplyv na domáce spotrebiteľské výdavky a aj export sa pre zhoršujúcu sa situáciu v Európe spomaľuje.
V tejto súvislosti sa už objavili špekulácie, že Portugalsko bude tak ako Grécko potrebovať druhý úver, vláda v Lisabone to ale popiera.

Súvisiace články

Aktuálne správy