Druhý balík pomoci pre Grécko sa schváli až v marci

Berlín 13. februára (TASR) – Druhý balík pomoci pre Grécko v celkovej hodnote 130 miliárd eur sa s konečnou platnosťou neschváli skôr než začiatkom marca. Dnes to uviedla hovorkyňa nemeckého ministerstva financií.
To znamená, že eurozóna bude musieť oddeliť konečné schválenie druhého záchranného balíka od dobrovoľného odpísania gréckeho dlhu súkromnými investormi, čo bude trvať niekoľko týždňov. Krajiny eurozóny však chcú aspoň predbežne vedieť, aká suma dlhu sa odpíše. Očakáva sa, že "reštrukturalizácia" dlhu by sa mohla dokončiť pred 20. marcom, keď musia Atény splatiť dlhopisy v hodnote 14,5 miliardy eur.
Hovorkyňa spolkového ministerstva financií Marianne Kothe uviedla, že ostatné krajiny eurozóny chcú najprv vedieť, koľko súkromných veriteľov sa zúčastní na výmene gréckych dlhopisov, ktorá by mala viesť k zníženiu verejného dlhu krajiny o 100 miliárd eur. Dodala, že o druhom balíku pomoci bude musieť rokovať aj nemecký parlament, ktorý o tom bude hlasovať 27. februára.
Hovorca gréckej vlády Pantelis Kapsis dnes vyhlásil, že zapojenie súkromného sektora do záchrany Grécka, teda odpísanie časti gréckeho dlhu, sa dokončí v marci. "Výmena dlhopisov sa uzavrie v marci." Dodal, že následne sa v apríli budú konať voľby.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy