FR SR vyzýva ku registrácii pre elektronickú komunikáciu, hrozí nápor

Bratislava 12. februára (TASR) – Daňové subjekty, ktoré musia od 1. apríla 2012 doručovať svoje daňové priznania elektronicky, by sa mali v tejto veci registrovať ešte vo februári, prípadne najneskôr začiatkom marca. Včasným vybavením tejto povinnosti sa tak vyhnú nervozite a čakaniu na úradoch, ktorá hrozí počas obdobia pred uplynutím termínu na konci marca. "Je pravdou, že marec je mesiac, keď sa dávajú daňové priznania, takže pretlak na daňových subjektoch bude veľký," povedala pre TASR Diana Uhrínová z Finančného riaditeľstva (FR) SR.
Platcov, ktorí budú musieť od 1. apríla komunikovať so správcom dane elektronicky, je podľa Uhrínovej približne 210.000. Z toho približne 40.000 až 50.000 je zaregistrovaných v rámci zaručeného elektronického podpisu (ZEP), alebo dohody o elektronickej komunikácii. Zhruba 9 až 10.000 subjektov je už zaregistrovaných v rámci novej bezplatnej aplikácie, ktorú ponúka FR od začiatku tohto roka.
"Stále okolo 140.000 daňových subjektov, platiteľov DPH si túto povinnosť bude musieť splniť no a práve z tohto miesta vyzývame daňové subjekty, aby túto povinnosť neodkladali," uviedla Uhrínová. Ako dodala, zástupcovia týchto subjektov by mali včasne vyplniť žiadosť na internetovej stránke riaditeľstva a doručiť ju osobne alebo poštou na daňový úrad, respektíve pobočku alebo kontaktné miesto. Tam overia svoju totožnosť a podpíšu Dohodu o elektronickom doručovaní.
Vyčkávanie daňových subjektov s registráciou na poslednú chvíľu a následná neúmerná záťaž daňových úradov sprevádzali reformy výberu daní aj v iných európskych a svetových krajinách. Pre TASR to uviedol zahraničný expert projektu zjednotenia daní, odvodov a ciel UNITAS Mogens Hessellund. "Je to veľmi bežný problém skoro v každej krajine," podotkol Hessellund. Ako dodal, niektoré krajiny tento problém riešia formou incentív. "Napríklad Kanada na tomto pracuje veľmi aktívne, pretože má veľkú populáciu. Takže čo robia, je, že poukazujú incentíva. Ak subjekt spolupracuje včasne, dostane úľavu," vysvetlil Hessellund.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy