Eximbanka počíta na tento rok s výnosmi za 37,16 mil. eur

Eximbanka doteraz hospodárila podľa predbežného rozpočtu, pretože na decembrovej parlamentnej schôdzi neprešiel

Eximbanka počíta na tento rok s celkovými výnosmi vo výške 37,16 mil. eur a nákladmi za 35,39 mil. eur. S týmito číslami prišla už na jeseň minulého roka, keď rezort financií návrh rozpočtu banky schválil bez pripomienok a v polovici októbra ho odsúhlasila aj vláda. No na decembrovej parlamentnej schôdzi nakoniec neprešiel. Išlo pritom v podstate o formálnu záležitosť, pričom k návrhu štandardne parlament každoročne prijíma súhlasné uznesenie. Banka tak doteraz hospodárila podľa predbežného rozpočtu. Schválenie v parlamente prišlo až tento rok začiatkom februára.

Predpokladaná podpora exportu by mala dosiahnuť objem v hodnote 3,25 mld. eur, čo predstavuje približne 5,6 % z predpokladanej výšky exportu Slovenskej republiky v roku 2012. V porovnaní s očakávanou skutočnosťou za rok 2011 to znamená nárast podporeného exportu o 4,4 %. To podľa vyjadrení banky odráža jej snahu zachovať medziročný rast celkového objemu podporeného exportu z predchádzajúcich rokov. V ekonomickej oblasti bude hlavnou úlohou Eximbanky zvyšovanie výnosov z obchodných činností pri súčasnej optimalizácii nákladov na vlastnú prevádzku.

Exportno-importnú banku (Eximbanku) zriadili zákonom z roku 1997. Prioritne vznikla na podporu a poisťovanie exportu. Podporuje vývozné a dovozné aktivity tuzemských vývozcov financovaním vývozných úverov, poisťovaním a zaisťovaním vývozných úverov so zámerom zvýšiť konkurencieschopnosť tuzemských výrobkov a služieb a podporiť rast obchodnej výmeny Slovenskej republiky so zahraničím.

Súvisiace články

Aktuálne správy