Nečitateľnosť maďarskej národnej banky oslabuje aj meny okolitých štátov

Bratislava 19. júna (TASR) – Negatívna nálada v stredoeurópskom regióne sa podpísala pod dnešné oslabenie slovenskej koruny z otváracích 41,650/690 SKK/EUR až na 41,735/765 SKK/EUR.

Hneď ráno podľa dílera VÚB Mária Miku prevládal záujem o nákup devíz, ktorý trval do zvýšenia kľúčových sadzieb Maďarskou národnou bankou (MNB) o 2 %. „Slovenská mena po tomto kroku krátkodobo posilnila, následne sa však opäť začala kupovať voľná mena,“ uviedol díler.

Odchod investorov zo stredoeurópskych trhov je podľa neho spôsobený predovšetkým nečitateľnosťou krokov MNB. „Taktiež sa v regióne očakávalo, že po pozitívnych referendách o vstupe do EÚ bude nasledovať nákup lokálnych mien,“ skonštatoval díler. Keďže väčší záujem nenastal, investori začali byť netrpezliví a zatvárali svoje pozície.

Ďalší vývoj domácej meny bude podľa M. Miku závisieť hlavne od situácie na okolitých trhoch, keďže na slovenskej politickej scéne sa neočakáva vyriešenie koaličnej krízy. „V Poľsku bol dnes sviatok, ak by však v piatok zlotý prudšie oslabil, stiahne aj korunu,“ myslí si. Na druhej strane, priamy zásah MNB proti oslabovaniu forintu by slovenskej mene mohol pomôcť. Koruna by tak mala plávať v pásme 41,500 až 41,850 SKK/EUR, v prípade väčšieho klienta je možné oslabenie k úrovni 42 SKK/EUR.

Voči doláru sa slovenská mena oslabila na 35,780/820 SKK/USD, voči českej mene na 1,327/9 SKK/CZK.

Súvisiace články

Aktuálne správy