Slovenská asociácia novinárov proti 19-% zvýšeniu DPH na periodickú tlač

Bratislava 19. júna (TASR) – Slovenská asociácia novinárov (SAN) so znepokojením sleduje snahu vlády SR o presadenie zvýšenia dane z pridanej hodnoty (DPH) periodickej tlače na 19 %.

Týmto neodôvodniteľným postupom sa periodická tlač dostane do pozície postupného zániku niektorých titulov, najmä však regionálnych, pre ktoré drastické zvýšenie DPH znamená automatické zvýšenie cien, zníženie nákladu novín a následnú likvidáciu, uvádza SAN vo svojom proteste.

Ako ďalej asociácia pripomína, každé obmedzenie informovanosti a nasmerovanie občanov iba na úzky okruh vydavateľov periodickej tlače nie je v demokratickom štáte akceptovateľné, v štátoch Európskej únie (EÚ) je nemysliteľné. Spôsob, akým sa vláda SR snaží presadiť novelu zákona, smeruje k ešte väčšiemu prepojeniu niektorých vládnucich politických centrál s jednotlivými dominantnými vydavateľmi periodickej tlače na Slovensku. Ich mlčanie nad zavedením spomínanej dane iba podozrenie zo spolupráce potvrdzuje, píše SAN.

Z týchto dôvodov SAN vyzýva poslancov Národnej rady SR, aby vládny návrh novely zákona na rokovaní parlamentu nepodporili a presadili poslanecký návrh na zníženie súčasnej DPH, zavedenej vládou Mikuláša Dzurindu, na nulovú hodnotu tak, ako je to v mnohých štátoch EÚ.

Zároveň SAN popri svojom proteste proti predkladanej novele zákona vyzýva relevantné organizácie na podporu stanoviska, ktoré jednoznačne smeruje k zachovaniu slobody slova a základných ľudských práv. O krokoch vlády SR bude SAN informovať Medzinárodnú novinársku organizáciu (IFJ) v Bruseli a požiada ju o pomoc a podporu, oznámil ďalšie kroky predseda SAN Štefan Dlugolinský.

Súvisiace články

Aktuálne správy