Zneužili prešovskí úradníci peniaze z eurofondov na vlastné obohatenie?

Jožo T. Schön, foto autor Pred necelými tromi rokmi odovzdali do užívania prešovským neplatičom nájomného z Majakovskej a Sabinovskej ulice na prvý pohľad luxusný bytový komplex so 176 sociálnymi bytmi Na Starej tehelni.

Jožo T. Schön, foto autor

Pred necelými tromi rokmi odovzdali do užívania prešovským neplatičom nájomného z Majakovskej a Sabinovskej ulice na prvý pohľad luxusný bytový komplex so 176 sociálnymi bytmi Na Starej tehelni. Hodnota domu predstavuje takmer 145 miliónov korún. Približne 70 % z tejto sumy údajne pochádzalo z eurofondov. Išlo o investíciu, ktorá mala obmedziť migráciu slovenských Rómov do zahraničia. Napriek tomu minimálne sto rodín z tohto domu sa intenzívne pripravuje opustiť

republiku. Tvrdia, že boli podvedení a „ich“ peniaze zneužité…

Na ploche 350 štvorcových metrov žije Na Starej tehelni asi dvetisíc ľudí, z ktorých je 95 % Rómov. V niektorých bytoch s rozlohou 46 štvorcových metrov sa tiesni aj tridsať osôb. Prvá sedemčlenná rodina pred niekoľkými týždňami už obsadila aj pivničné priestory. Bývalý člen bytovej komisie a poslanec mestského zastupiteľstva za KDH Stanislav Mathia v súvislosti so sociálnymi bytmi Na Starej tehelni hovorí: „To už je iný život, iný svet.“

Medzinárodná dohoda alebo

výmysel?

Prešovskí Rómovia si uplatňujú prednostné právo na tieto byty. Podľa ich tvrdenia najmä preto, že boli postavené za „belgické peniaze“.

„Štát dostal peniaze na riešenie bytovej otázky pre Rómov z európskych fondov, ktoré úradníci zneužili na vlastné obohatenie,“ tvrdí Jozef Balog. „Sú to naše peniaze, patria nám a našim deťom. Ide predsa o medzinárodnú dohodu, podľa ktorej sa má zamedziť odchodu Rómov z Prešovského kraja.“ Podľa tohto muža a mnohých ďalších obyvateľov Na Starej tehelni, ten, kto nedá úplatok, nebude bývať. Okrem obyvateľov Majakovského a Sabinovskej ulice v Prešove, ktorým pridelili Na Starej tehelni sociálne byty „výmer za výmer“, ostatní údajne museli podplácať úradníkov. „Je to slovenský paradox, štát dostal peniaze, aby Cigáni neodchádzali do sveta a úradníci na nich bohatnú,“ hovorí muž, ktorý podľa vlastných slov tiež podplatil úradníčku.

Tvrdenie proti tvrdeniu

Úplatky za dvojizbový „štandardný“ byt sa vraj pohybovali od dvadsať do sedemdesiattisíc korún. Brať ich mali priamo pracovníčky na bytovom odbore od miestnych sprostredkovateľov….

Celý článok si môžete prečítať tu.

Súvisiace články

Aktuálne správy