NBS zrevidovala tohtoročný odhad rastu HDP na 3,4 %

V doterajších tohtoročných prognózach Národná banka Slovenska (NBS) výhľady rastu slovenskej ekonomiky postupne zvyšovala, obavy z globálneho spomalenia, ktoré sa začali objavovať na prelome júla a augusta, však tento trend zastavili.

Správa „EKONOMIKA: NBS zrevidovala tohtoročný odhad rastu HDP na 3,4 %“ rozšírená o ďalšie informácie z tlačovej konferencie Národnej banky Slovenska a vyjadrenia guvernéra centrálnej banky Jozefa Makúcha.

BRATISLAVA 27. septembra (SITA) – Zhoršenie výhľadu slovenskej ekonomiky v utorok už potvrdila aj centrálna banka. V aktuálnej predikcii totiž znížila odhad rastu slovenského hospodárstva na tento rok z pôvodných 3,6 % na 3,4 % a pre budúci rok zo 4,7 % na 3,8 %. V doterajších tohtoročných prognózach pritom výhľady rastu slovenskej ekonomiky postupne zvyšovala, obavy z globálneho spomalenia, ktoré sa začali objavovať na prelome júla a augusta, však tento trend zastavili. V roku 2013 Národná banka Slovenska (NBS) aktuálne predpovedá hospodársky rast na Slovensku na úrovni 5,1 %.

Za spomalením rastu hospodárstva pritom podľa centrálnej banky stojí predovšetkým spomalenie zahraničného dopytu a tiež pokračujúca stagnácia domáceho dopytu. Konečná spotreba domácností by podľa Národnej banky Slovenska mala v tomto roku napriek postupnému rastu zamestnanosti klesnúť kvôli pretrvávajúcej negatívnej spotrebiteľskej nálade. Vplyv na spomalenie rastu bude mať aj konsolidácia verejných financií. „V strednodobom horizonte sa očakáva mierne zrýchľovanie ekonomického rastu v dôsledku tak oživenia domácej časti ekonomiky ako aj pokračujúceho rastu svetovej ekonomiky,“ konštatoval v utorok guvernér Národnej banky Slovenska Jozef Makúch.

Aktuálna predikcia centrálnej banky je však postavená na základnom scenári, ktorý počíta s postupnou stabilizáciou na finančných trhoch. Zároveň však pripúšťa, že ďalší vývoj môže byť neistý. Preto prevládajú predovšetkým riziká smerom k ďalšiemu spomaleniu hospodárskeho rastu. „V aktuálnej predikcii hrubého domáceho produktu prevládajú riziká smerom nadol v celom horizonte predikcie. Najvýznamnejším rizikom je pokračovanie súčasného prepadu ekonomického sentimentu, ovplyvneného situáciou na finančných trhoch v eurozóne a následného spomalenia globálneho ekonomického rastu,“ tvrdí Makúch.

Guvernér Národnej banky Slovenska si však myslí, že recesia v eurozóne, čo by znamenalo výrazné spomalenie zahraničného dopytu aj pre Slovensko, momentálne nehrozí. „Hovoríme o rizikách smerom nadol, nie o recesii. Osobne som toho názoru, že hrozba ‚dvojitého W‘ je nižšia, ako sa niekedy všeobecne hovorí. Samozrejme vždy je tam určitá pravdepodobnosť, ale nemyslím si, že je veľká,“ povedal v utorok Makúch.

Zhoršenie hospodárskeho vývoja by sa však malo podpísať aj na vývoji zamestnanosti, najmä v budúcom roku. Pre tento rok centrálna banka ešte prognózovaný rast zamestnanosti navýšila z 1,6 % na 1,8 %, pre rok 2012 ho však naopak zrevidovala nadol o 0,3 percentuálneho bodu na 0,8 %. V roku 2013 by mala zamestnanosť stúpnuť o 1,2 %. „V porovnaní s predchádzajúcou predikciou by však malo dôjsť k nižšiemu rastu pracovných miest vplyvom predpokladaného pomalšieho ekonomického vývoja,“ doplnil guvernér Národnej banky Slovenska.

V oblasti cenového vývoja centrálna banka výraznejšie zmeny oproti predchádzajúcej prognóze neočakáva. Pre tento rok zvýšila predikciu harmonizovanej inflácie o 0,1 percentuálneho bodu na 4,2 % a pre nasledujúce dva roky naopak znížila o 0,3 percentuálneho bodu na 3 % v roku 2012 a o 0,1 bodu na 2,4 % v roku 2013. V tomto roku bude na rast cien podľa Makúcha ešte negatívne vplývať zvyšovanie regulovaných cien. „Od roku 2012 by sa mal rast cien postupne spomaľovať a to vplyvom odznenia efektov zvýšenia nepriamych daní, vysokých cien potravín a energií,“ dodal.

Centrálna banka sa tak pridala k ďalším inštitúciám, ako aj k bankovým analytikom, ktorí svoje prognózy nedávno rovnako revidovali smerom nadol. Banky aktuálne v priemere predpovedajú tohtoročný hospodársky rast na úrovni 2,9 %, kým ešte v júli očakávali, že ekonomika tento rok stúpne o 3,6 %. Podobné očakávania majú aj pre budúci rok, kde prognózu znížili z júlových 4,3 % na augustových 2,9 %. Ministerstvo financií svoje prognózy mimoriadne aktualizovalo už koncom augusta, keď znížilo výhľad budúcoročného rastu o jeden percentuálny bod na 3,4 % a tohtoročného o 0,3 percentuálneho bodu na 3,3 %.

Rast slovenského hospodárstva sa tak zrejme po vlaňajšom oživení na 4 % z krízového prepadu v roku 2009 zrejme už v roku 2011 spomalí.

Agentúra SITA vydá k správe tabuľku.

Súvisiace články

Aktuálne správy