Pohonné látky v EÚ pokračujú v zdražovaní

Pohonné látky v Európskej únii pokračujú prevažne v zdražovaní. Len v piatich štátoch únie ceny benzínov a nafty za posledný týždeň nestúpli. To
sa prejavilo aj na priemerných cenách v Európskej únii. Ako ďalej agentúru SITA informoval internetový portál natankuj.sk, benzíny v priemere zdraželi o 1,4 centu za liter, nafta o dva centy za liter. Ceny pohonných látok sa pritom zvýšili v 22 štátoch. Benzíny zlacneli v dvoch krajinách, nafta v jednej. O znížení cien sa však tentoraz dá podľa portálu hovoriť iba v „symbolickej“ rovine.

Slovensko sa po niekoľkých týždňoch dostalo z 15. miesta v rebríčku najnižších cien benzínov Európskej únie a stúplo o jedno miesto nahor. V rebríčku najnižších cien nafty sa už tretí týždeň drží na 12. mieste. V porovnaní s krajinami Visegrádskej štvorky a Rakúska má SR druhé najdrahšie benzíny. Nafta je lacnejšia iba v Poľsku. V rebríčku cien pohonných látok bez daní sa Slovensko dostalo cez Rakúsko. Nižšie ceny benzínov a nafty bez daní tak už má z okolitých členských krajín únie iba Poľsko. Slovensko je dokonca z pohľadu cien benzínov bez daní 4. najlacnejšie v rámci celej únie.

Benzíny v SR sú oproti priemeru únie lacnejšie o 8,9 centu za liter. Priemerná cena nafty v únii je vyššia oproti SR o 7,6 centu za liter. Benzíny bez daní majú na Slovensku o 3,9 centu za liter nižšiu hodnotu ako priemer v únii. Nafta bez daní je v SR v porovnaní s priemerom únie lacnejšia o 2,9 centu za liter.

Súvisiace články

Aktuálne správy