BKS Bank chce v SR podnikať cez pobočku zahraničnej banky

Rakúska BKS Bank, ktorá koncom júna 2007 otvorila na Slovensku svoju kanceláriu, chce na slovenskom trhu podnikať prostredníctvom pobočky zahraničnej banky. V súčasnosti sa pripravuje na testovanie pre prístup do platobných systémov.

Rakúska banka BKS Bank, ktorá v roku 2007 vstúpila na slovenský trh odkúpením Kofis Leasingu a zriadila aj kanceláriu banky, chce na Slovensku zriadiť pobočku v rámci uplatnenia princípu jedného bankového povolenia. Národná banka Slovenska dostala od rakúskeho dohliadacieho orgánu notifikáciu o zámere zahraničnej banky BKS 12. augusta a 13. septembra jej oznámila podmienky pôsobenia na Slovensku a aj ustanovenia všeobecne záväzných právnych predpisov. Pobočka je už zapísaná v obchodnom registri, avšak ešte nevykonáva svoju činnosť, keďže sa pripravuje na testovanie pre prístup do platobných systémov. Ako ďalej pre agentúru SITA povedala hovorkyňa Národnej banky Slovenska Petra Pauerová, pobočka plánuje začať svoju činnosť v apríli 2011. „Tomu však bezpodmienečne predchádza úspešné ukončenie predmetného testovania,“ uviedla Pauerová.

BKS Bank AG, pobočka zahraničnej banky v SR, bola do obchodného registra zapísaná 1. novembra 2010. Svoje zastúpenie otvorila na Slovensku ešte koncom júna 2007, pretože ako partner pri cezhraničných finančných operáciách týkajúcich sa Slovenska chcela rozširovať svoju obchodnú činnosť za hranice Rakúska. V októbri 2007 zástupcovia BKS informovali, že sa banka stala 100-percentným vlastníkom slovenskej spoločnosti Kofis Leasing, ktorá sa premenovala na BKS-Leasing.

Národná banka Slovenska podľa Pauerovej žiadnu ďalšiu notifikáciu zahraničného dohliadacieho orgánu na založenie pobočky zahraničnej banky neposudzuje. V súčasnosti sa však podľa nej uskutočňuje príprava transformácie Komerční banky Bratislava na pobočku zahraničnej banky. Predstavenstvo pražskej banky pritom ešte v októbri 2009 schválilo projekt týkajúci sa zmeny právnej formy Komerční banky Bratislava na pobočku zahraničnej banky formou cezhraničného zlúčenia pražskej a bratislavskej banky. Táto zmena prinesie podľa banky posilnenie obchodnej časti slovenských aktivít a zároveň optimalizáciu činností v rámci budúcej pobočky. Banka predpokladá, že zmena bude v obchodnom registri zapísaná do 31. decembra 2010.

Súvisiace články

Aktuálne správy