Lisabon tvrdí, že schodok rozpočtu bude menej ako 2,5 % HDP

Cieľom portugalského premiéra Antónia Costu je redukovať verejný dlh krajiny zároveň so zrušením časti úsporných opatrení.

Deficit rozpočtu Portugalska bude za tento rok nižší, ako určila Európska únia. Uviedol to predseda portugalskej vlády António Costa. Premiér povedal, že schodok za rok 2016 bude „pohodlne pod“ hranicou 2,5 percenta hrubého domáceho produktu (HDP), na ktorej sa Lisabon dohodol s Bruselom ako na maximálne prípustnej úrovni v tomto roku.
Ak sa Portugalsku podarí splniť požiadavku partnerov krajiny v rámci Európskej únie, bude to víťazstvo premiéra Costu, stredo-ľavicového socialistu, ktorý tvrdil, že môže zrušiť časť úsporných opatrení a pritom redukovať verejný dlh.
Podľa pravidiel eurozóny musia členské krajiny udržiavať deficity svojich rozpočtov pod hranicou 3 percentá HDP. Portugalsko túto požiadavku neplnilo od roku 2007. V roku 2010, čiže rok predtým, ako krajina požiadala o zahraničnú núdzovú pomoc v sume 78 mld. eur, bol schodok portugalského rozpočtu na úrovni 11 percent HDP.

Súvisiace články

Aktuálne správy