Animovaná mapa medzinárodného obchodu: Tadiaľto putuje najviac tovaru a peňazí po svete

, metrocosm.com

Neprezradíme asi nič nové, ak povieme, že medzinárodný obchod sa koncentruje v štyroch najväčších ekonomikách. Americkej, čínskej, japonskej a nemeckej.

Medzinárodný obchod sa považuje za motor globálnej ekonomiky. Server Metroscom ponúka mapu tokov medzinárodného obchodu, znázornený je vo farebných bodkách, pričom každá z nich predstavuje hodnotu miliardy dolárov pre určitý druh tovaru.

Z troch krajín, USA, Číny a Nemecka pochádza takmer polovica všetkého tovaru obchodovaného na celom svete. Buď je z krajiny vyvážaný, alebo dovážaný. Nemecko sa považuje za najväčšiu ekonomiku v EÚ, ale náskok to nie je extrémny. HDP vo Veľkej Británii a Francúzsku je asi o 25 % menší ako v Nemecku. Ale pri pohľade na mapu je jasné, že Nemecko dominuje obchodu v EÚ. Jeho celkový vývoz je takmer na rovnakej úrovni ako v USA 1,3 bilióna dolárov a  1,5 bilióna dolárov. Z 28 členských štátov EÚ je Nemecko vývozcom číslo jeden pre 17.

Zaujímavý pohľad je na USA, predovšetkým v súvislosti s budúcim prezidentom Trumpom. Mapa ukazuje, že tok tovaru do Mexika je vyvážený. Nemá podobu "amerického tovaru do Mexika a mexických peňazí do USA". Export a import USA a jeho južného suseda je pomerne vyrovnaný, v prvom prípade 294 miliardy dolárov, v druhom 240 miliárd. To isté platí aj o Kanade (312 miliárd a 347 miliárd dolárov).

Najväčší podiel na medzinárodnom obchode má Čína. Tamojší export dosahuje 2,1 bilióna dolárov, import 1,9 bilióna. Obchodná expozícia červeného draka vyzerá doslova ako chobotnica, ktorej chápadlá dosahujú do všetkých kútov sveta, ba dokonca aj do krajín, ktoré skoro žiadny medzinárodný obchod nemajú. Reč je v tomto prípade o Severnej Kórei, ktorá je s Čínou spojená prostredníctvom exportu surovín. Nedá sa jednoznačne povedať, či čínska obchodná politika je dobrá, alebo zlá pre zvyšok sveta. Ale vizuálne je dosť pôsobivá.   

Súvisiace články

Aktuálne správy