Rok 2017: Šesť dôvodov, prečo nevsádzať na americké akcie

, CNBC Foto: TASR/AP

Bude v zámorí pokračovať akciová rally, alebo dáme zbohom "nekonečnému" rastu cien akcií? Býk, či skôr medveď? nasledujúcich 6 očakávaní by z vás malo urobiť medveďa.

1. Nenaplnené politické očakávania
Akciový index S&P 500 od zvolenia Donalda Trumpa za budúceho amerického prezidenta si pripísal približne šesť percent. Investori uverili, že nižšie dane, uvoľňovanie regulácie v niektorých odvetviach a fiškálne stimuly v podobe posilnených investícií do infraštruktúry postrčia ekonomiku USA tým správnym smerom. Niektorí analytici ale upozorňujú, že Trump zatiaľ nepredstavil žiadne konkrétne opatrenia. Ak by investorov Trump sklamal, hrozí, že vďaka americkým akciám prídete o oveľa viac, než koľko ste za posledný mesiac a pol získali.

2. Pokračovanie slabej ziskovosti firiem
Analytici oslovení agentúrou Thomson Reuters aktuálne v priemere očakávajú, že za tento štvrtý kvartál podniky z indexu S&P 500 vykážu nárast ziskov o 6,1 %, za prvý štvrťrok 2017 o 13,9 % a za druhý kvartál 2017 o 11,8 %. Rast americkej ekonomiky ale bude podľa ekonómov výrazne slabší, a preto sa vynára otázka, či sa ziskovosť podnikov skutočne bude zvyšovať tak rýchlo.

3. Rast výnosov na dlhopisových trhoch
Očakávania uťahovania menovej politiky Fedu okrem iného zvyšuje výnosy vládnych dlhopisov USA a s tým aj výnosy ďalších dlhových cenných papierov. Analytici sa pritom zhodujú, že jedným z katalyzátorov akciovej rally, ktorá v Spojených štátoch trvá od roku 2009, je nízka atraktivita bondov v porovnaní s akciami. Rast dlhopisových výnosov môže z amerického akciového trhu odsať pomerne veľký objem kapitálu, v dôsledku čoho môže z amerických búrz zmiznúť rastové momentum.

4. Pokračujúce posilňovanie dolára
Ku košu šiestich hlavných svetových mien sa dolár aktuálne pohybuje okolo 14-ročných maxím. Ani to ale nemusí byť koniec. Pokračovanie dolárovej rally, ktoré by mohlo živiť hlavne rýchlejšie ako očakávané uťahovanie menovej politiky Fedu, by v každom prípade bolo zlou správou pre americké spoločnosti, ktorá generujú veľkú časť tržieb v zahraničí. Silnejší dolár rovná sa slabšie tržby a slabšie tržby rovná sa nižšie zisky.

5. Opätovný prepad cien ropy
Nízke ceny ropy predstavujú dvojsečnú zbraň. Na jednej strane podporujú míňanie spotrebiteľov, pretože im vďaka nižším cenám pohonných hmôt v peňaženkách zostáva viac peňazí, na druhej strane však stláčajú zisky energetických podnikov, ktoré sú napokon nútené obmedzovať investície, čo nepriaznivo pôsobí na celú ekonomiku. Ceny ropy sa teraz nachádzajú najvyššie od vlaňajšieho leta, smerom hore ich ale v posledných dňoch hnala iba viera, že OPEC a ďalší významní producenti čierneho zlata splnia nedávnu dohodu a obmedzí produkcie. Ak by niektorý z členov OPEC z dohody vycúvali, mohli by sa rýchlo pridať ďalší a dohoda o obmedzení ťažby by vyšla nazmar.

6. Rast geopolitických rizík
Európu čaká v roku 2017 niekoľko dôležitých volieb, ktoré môžu významne ovplyvniť situáciu nielen na starom kontinente, ale aj v USA. Dôležitý bude tiež ďalší vývoj na východe, napríklad v Juhočínskom mori, kde hrozí konfrontácia ríše stredu s ďalšími mocnosťami regiónu.

Súvisiace články

Aktuálne správy