Trh USA po zvýšení úrokov zažil najhorší deň za dva mesiace

Index Standard & Poor's 500 oslabil o 0,8 %, čiže najviac od polovice októbra, Dow Jones si pohoršil o 0,6 % a technologický Nasdaq si odpísal 0,5 %.

Americký akciový trh v stredu oslabil najvýraznejšie za dva mesiace po tom, ako centrálna banka USA zvýšila úrokové sadzby. Zdvihnutie úrokových sadzieb sa na trhu síce všeobecne očakávalo, ale investorov prekvapilo, že Federálny rezervný systém (Fed) v budúcom roku predpokladá tri ďalšie zvýšenia úrokov. Predošlá prognóza americkej centrálnej banky hovorila, že úroky sa v roku 2017 zvýšia iba dvakrát. Index Standard & Poor’s 500 oslabil o 0,8 percenta na 2 253,28 bodu, čo bol najvýraznejší percentuálny pokles od polovice októbra. Priemyselný index Dow Jones si pohoršil o 0,6 percenta a uzavrel na úrovni 19 792,53 bodu a technologický Nasdaq si odpísal 0,5 percenta a klesol na 5 436,67 bodu.
V rámci jedenástich sektorov tvoriacich index S&P 500 najviac klesol segment energetických firiem, a to o 2,1 percenta. Segment firiem podnikajúcich v oblasti nehnuteľností oslabil o 1,9 percenta. Analytici však uviedli, že investori by nemali podliehať panike pre výhľad ďalšieho zvyšovania úrokov, ktoré sú stále veľmi nízke. Zároveň pripomenuli, že Fed nie vždy robí to, čo naplánuje. „Spomeňte si na minulý rok, kedy predstavitelia Fed-u uviedli, že zvýšia úroky štyrikrát,“ uviedol Rich Taylor zo spoločnosti American Century.
V stredu sa nedarilo sa ani európskym akciovým trhom. Index britskej burzy FTSE 100 oslabil o 0,3 percenta, nemecký akciový index DAX si pohoršil o 0,4 percenta a francúzsky index CAC 40 klesol o 0,7 percenta. Japonský akciový trh tiež najprv oslabil, ale potom sa zotavil. Hlavný tokijský index Nikkei vo štvrtok uzavrel vyššie o 0,1 percenta, a to na úrovni 19 273,79 bodu.

bn;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy