Zaklínadlo menom inflácia: Kto bude patriť k víťazom a kto k porazeným v roku 2017

, Bank of America Merrill Lynch Foto: thinkstock

Michael Hartnett, hlavný investičný stratéga Bank of America Merrill Lynch, je presvedčený, že inflácia zohrá rozhodujúcu úlohu medzi finančnými aktívami v roku 2017. Ťažiť by podľa neho mali hlavne aktívne riadené fondy.

Opäť sme pri Donaldovi Trumpovi a jeho silných rečiach spojených s očakávaniami, že plány v oblasti fiškálnej politiky a znižovania daní vyvolajú rast inflácie. "Veľká zábava bude v Európe, Japonsku, na trhu s ropou, u hodnotových akcií aj cenných papierov menších firiem. To všetko vďaka tomu, že ide o aktíva naviazané na infláciu a úrokové sadzby, pri ktorých došlo, alebo by malo dôjsť, k pomerne výrazným zmenám," hovorí Hartnett, podľa ktorého pohyb cien týchto investícií bude smerom hore, len v rôznej intenzite.

Stratég vidí v budúcom roku priestor pre manažérov fondov, ktorí sa venujú aktívnej správe. "Ak si myslíte, že v prostredí, v ktorom rastie úroková sadzba a volatilita, sú veľké rozdiely medzi aktívami ťažiacimi z inflácie a z deflácie, môžete byť v budúcom roku úspešní," myslí si Hartnett. Je jasné, ktoré zo spomínaných preferuje.

Je pravda, že aktívna správa zameraná na výber jednotlivých cenných papierov v ostatnom čase ustupuje pasívnemu investovaniu, ktoré je založené na sledovaní indexov a ťaží z nízkych nákladov. Investori skrátka nevideli dôvod platiť za niečo, čo neponúklo dodatočnú pridanú hodnotu. "Tvrdenie, že aktívne riadený fond v budúcom roku prekoná svoje pasívnych konkurentov, je teraz asi najviac kontrariánským postojom. A je pravda, že ak sa pozriete na množstvo peňazí, ktoré tečie do jednej a druhej skupiny fondov, tak to v ich prospech rozhodne nehovorí," vysvetľuje Hartnett. Pasívne spravované fondy v posledných rokoch v obľube jasne valcujú svoju aktívne spravovanú konkurenciu.

Na tom, že by aktívne spravované fondy mohli porážať pasívny fondy, netreba hľadať nič zlé. Avšak nie je isté, či tomu skutočne pomôže vyššia inflácia, a či sa ju podarí tak silno naštartovať práve Trumpovi s jeho reformami. Optimizmus na akciových trhoch sprevádzajúci jeho zvolenie pôsobí podozrivo.

Súvisiace články

Aktuálne správy