Inflácia v Španielsku v novembri vzrástla o 0,7 %

Medziročná miera inflácie v Španielsku v novembri opäť vzrástla tak, ako naznačil rýchly odhad a udržala si stabilné tempo rastu. Vyplýva to zo spresnených údajov, ktoré dnes zverejnil štatistický úrad INE.
Konkrétne, index spotrebiteľských cien v štvrtej najväčšej ekonomike eurozóny sa v novembri zvýšil medziročne o 0,7 %, rovnako ako v októbri. Analytici pritom očakávali, že sa tempo jeho rastu spomalí na 0,5 %. Spotrebiteľské ceny v Španielsku už tri mesiace v rade stúpajú.
V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Španielsku v novembri zvýšili o 0,4 %. To je lepší výsledok ako naznačil rýchly odhad, podľa ktorého mali vzrásť o 0,3 %, ale zároveň výrazné spomalenie po októbrovom náraste týchto cien o 1,1 %.
Aj harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje na základe jednotnej metodiky, si v prípade Španielska v novembri udržal októbrové tempo a stúpol o 0,5 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom. V medzimesačnom porovnaní sa HICP zvýšil o 0,2 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy