ADB zhoršila odhad tohtoročného rastu rozvíjajúcich sa ekonomík Ázie na 5,6 %

Ázijská rozvojová banka (ADB) mierne zhoršila odhad rastu rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík v tomto roku, v porovnaní s priemyselne rozvinutými ekonomikami však aj nová prognóza predstavuje výrazný rast. Na rok 2017 ponechala banka odhad rastu týchto ekonomík na pôvodnej úrovni.
ADB v najnovšom odhade vývoja rozvíjajúcich sa ázijských ekonomík Asia Development Outlook uviedla, že tempo rastu hospodárstva dosiahne za tento rok 5,6 %. To je mierne zhoršenie prognózy, keď v tej pôvodnej očakávala rast na úrovni 5,7 %. Dôvodom je najmä úprava pôvodne očakávaného rastu indickej ekonomiky smerom nadol.
Na rok 2017 ale výhľad ponechala nezmenený. To znamená, že v budúcom roku by sa tempo rastu ázijských ekonomík malo mierne zrýchliť na 5,7 %.
Čo sa týka jednotlivých oblastí, najvýraznejší rast očakáva ADB v rámci Južnej Ázie, pre tento región ale zároveň najviac skresala pôvodnú prognózu. Zatiaľ čo v predchádzajúcom odhade očakávala tohtoročný rast ekonomík Južnej Ázie na úrovni 6,9 %, najnovšie počíta s rastom o 6,6 %.
Dôvodom je zhoršenie odhadu rastu indickej ekonomiky, ktorý ADB upravila zo 7,4 % na 7 %. Rast indickej ekonomiky bude slabší aj pre problémy spojené s ukončením platnosti bankoviek najvyššej hodnoty. Banka ale počíta s tým, že tieto problémy nebudú mať dlhé trvanie a v roku 2017 by rast indickej ekonomiky mal dosiahnuť až 7,8 %. Aj vďaka tomu by celý región Južnej Ázie mal v budúcom roku zrýchliť tempo rastu na 7,3 %.
Prognózu vývoja ekonomík Východnej Ázie ponechala ADB na pôvodnej úrovni. To znamená, že v tomto roku by región mal zaznamenať rast na úrovni 5,8 % a na budúci rok 5,6 %. Ekonomika Číny by podľa ADB mala tento rok vzrásť o 6,6 % a na budúci rok o 6,4 %.
Banka nemenila ani prognózy pre oblasť Juhovýchodnej Ázie či Strednej Ázie, kde tempo rastu bude najslabšie. Ekonomika regiónu Juhovýchodnej Ázie by podľa ADB mala tento rok vzrásť o 4,5 % a v roku 2017 by sa tempo rastu malo mierne zrýchliť na 4,6 %.
Čo sa týka Strednej Ázie, ADB ponechala tohtoročnú prognózu rastu na úrovni 1,5 %. V nasledujúcom roku očakáva zrýchlenie rastu na 2,6 %. V obidvoch prípadoch je ale tento rast v porovnaní s ostatnými regiónmi slabý. Dôvodom sú nízke ceny komodít a recesia v Rusku.

Súvisiace články

Aktuálne správy