Európske nájomné byty v rukách Wall Street: Buď si ho kúpiš, alebo sa vysťahuj!

, The New York Times Foto: SITA/APthinkstock

Spravili si výpočet, že sa im oplatí nakúpiť problémové investície, ktoré sú počas ťažkých časov lacné, ale hneď ako sa karta obráti, môžu za ne inkasovať.

Tobunovci nikdy nemeškali s platbami nájomného počas ôsmych rokov. Ale vo februári dostali list s upozornením, že sa majú zo svojej tehlovej „radovky“ vysťahovať, lebo ich prenájom vypršal. Štyridsať susedov dostalo podobný list. Keď sa začali zaujímať, odkiaľ na robotníckom predmestí Tyrrelstown vietor fúka, prišli na to, že až z Wall Street.

Potom, čo Európu spustošila finančná a hospodárska kríza, investičný bankový gigant Goldman Sachs sa zameral na množstvo problémových dlhov v Írsku, vrátane pôžičky pre developera v Tyrrelstown v roku 2014. Developer teraz chce nájomníkov dostať z hry a nehnuteľnosť predať. Veľkú časť výnosov získa vlastník nesplácaných úverov, Goldman Sachs. Ale nebolo by správne obviňovať investičnú banku z toho, že má niečo spoločné s vysťahovaním nájomníkov.

Americké banky zohrali veľkú úlohu pri obnove bývania v Európe , na čom aj pekne zarobili. Dnes sú hlavným terčom rastúceho odporu medzi vlastníkmi domov a nájomníkmi.

Wall Street sa stal najväčším prenajímateľom v Európe. Americké finančné spoločnosti sa snažili zarobiť na najhoršej hospodárskej recesii od druhej svetovej vojny. V posledných štyroch rokoch, Goldman Sachs, Cerberus Capital Management, Lone Star Funds, Blackstone Group a ďalší zástupcovia Ameriky nakúpili problémové úvery na nehnuteľnosti po celej Európe. Stoja za takmer 80 percentami z celkového predaného množstva, v hodnote za viac ako 223 miliárd eur.

Obrovské zisky a pochybné daňové stratégie urobili z Wall Street hlavného vinníka frustrácie a hnevu, predovšetkým, ak sa ľudia stretávajú s tým, že sú nútení sa vysťahovať, alebo platiť vyššie hypotekárne splátky. V niektorých prípadoch sú firmy z Wall Street len pasívni hráči, v ostatných aj priami účastníci a teda tí, ktorí prijímajú nepopulárne opatrenia.

V krajinách ako je Írsko a Španielsko sa roky nafukovala bublina zlých úverov a ich ekonomiky boli pod tlakom. Wall Street vstúpila do hry a nakúpila hypotéky komerčných nehnuteľností, dokonca aj jednotlivých domácností. Toľko potrebná hotovosť pomohla napraviť štátne rozpočty, vyčistiť súvahy bánk. "Investície zahraničného kapitálu pomohli reštartovať systém a urýchliť obnovu,'' vyjadril sa hovorca Goldman Sachs, Sebastian Howell pre NYT. Avšak oživenie je nerovnomerné, takže nájomníci nemajú veľa možností, keď sa objavia problémy. Majitelia domov, ktorí ostávajú pod tlakom, musia prijať prísnejšie podmienky. Obyvateľom zvyšujú poplatky, dokonca aj nájomníci, ktorí nemajú nedoplatky, sa ocitnú pred otázkou, kde zohnať cenovo dostupné bývanie.

Pritom je jedno, či sa na tejto situácii Wall Street priamo podieľa, alebo nie, aktivisti sa odvolávajú na neúnosný stav. "Je dôležité si uvedomiť, že tieto prostriedky nepochádzajú od tradičnej banky alebo od charity, '' povedal David Hall, z neziskovej organizácie, ktorá pomáha pri problematickcých nájmoch. '' Oni predávajú, aby mali zisk a potom z obchodu vystúpia."

Protestujúci už obsadili prázdne byty v Barcelone, ktorých hypotéky skúpil  Blackstone. Nájomníci sa zomkli aj v Madride, aby spoločne zorganizovali run na dcéru spoločnosti Goldman Sachs. Španielske orgány už držia ochrannú ruku nad nájomníkmi a vlastníkmi domov. Írsky minister financií predstavil legislatívu v októbri, má sprísniť dohľad nad daňovým režimom Wall Street. Aj nájomníci v Tyrrelstown požiadali vládu, aby zasiahla, aby mohli zostať vo svojich domovoch. Po tom, čo dostali oznámenie o vysťahovaní si museli hľadať náhradu bývania, mnohé rodiny skončili v ubytovniach.

Po celé desaťročia predstavoval Tyrrelstown nepopísaný list na severozápadnom okraji Dublinu, keď Írsko vstúpilo do eurozóny v roku 1999, všetko sa zmenilo. Zahraničný kapitál zaplavil krajinu a ekonomika prudko vzrástla. So zdanlivo nekonečným rastom sa z krajiny stal keltský tiger, banky sa nezodpovedne stavali k úverom, developeri sa predháňali, kto postaví exkluzívnejšiu budovu. Írsky premiér vyslovil dôveru v budúcnosť tamojšej ekonomiky. Do roku 2006 sa pôžičky od bánk na výstavbu vyšplhali na viac ako 95 miliárd eur z pôvodných  5,5 miliardy v roku 1999. Stavebníctvo zahŕňalo štvrtinu ekonomickej aktivity krajiny. Čo ale čert nechcel, prišla globálna finančná kríza. V roku 2008 sa írska ekonomika začala rúcať. Napriek varovným signálom, niektorí developeri aj na´dalej predkladali plány stavieb za 100 milióny eur.

Mnoho developerov a majiteľov nehnuteľností nedokázali splácať svoje pôžičky. Banky začali horúčkovito hľadať spôsoby, ako znížiť svoje náklady, snažili sa zbaviť zlých úverov dlžníkov. Vláda pomohla urýchliť celý proces, zriadila národnú agentúru, ktorá mala za úlohu prebrať a predať zlé úvery. Firmy na Wall Street si všimli túto príležitosť, kúpili írske problémové dlhy za takmer 100 miliárd EUR.

Ale poďme späť do  Tyrrelstown. Obyvatelia tam majú dnes dve možnosti. Buď svoje bývania vyplatia a stanú sa z nich majitelia, alebo sa vysťahujú, keď im nájomná zmluva vyprší. Developer, ktorí tiež pôsobí ako veriteľ, ponúkol Tobunovcom 200 000 eurovú pôžičku, ale manželia si ju nemôžu dovoliť splácať. Pani Tobunová má tisíc eur mesačne za starostlivosť o starších ľudí, jej manžel je taxikár, ktorý zarobí 40 eur za 12 hodinové zmeny, v porovnaní s takmer 150 eurami pred krízou. Rodina sa obáva, aby nakoniec neskončila medzi bezdomovcami. V Írsku je viac ako 5000 ľudí bez prístrešku nad hlavou. Tobunovci nemajú veľa možností. Nechcú sa sťahovať, pretože by to znamenalo zmenu školy v prípade ich syna, ktorý má osobitné potreby. Neďaleký prenájom je príliš nákladný. Nájomné v Írsku vzrástlo asi o 20 percent po hypotekárnej kríze. Čoskoro potom, čo rodina dostala svoju výpoveď, dvaja muži prišli k nim domov a začali fotiť. Rodina zostala ako zmrazená, nikto im nepovedal, kto sú títo ľudia a čo vlastne chcú. 

Len málo ľudí v Írsku počulo o spoločnosti Cerberus Capital. Rovnako ako ostatní hráči z Wall Street, i táto prišla do krajiny, kde si v tichosti otvorila miestnu pobočku pod iným menom. Následne vytvorila komplexnú a rozsiahlu sieť vzájomne prepojených podnikov. Nemajú žiadnych zamestnancov a žiadne kancelárie. Všetky sú registrované na rovnakú adresu, schránku v blízkosti parlamentu. Tieto dcérske spoločnosti sú dcérskymi spoločnosťami holdingových spoločností v Holandsku. Takáto štruktúra pomohla Cerberus v Írsku a Británii prostredníctvom dcérskych spoločností nakúpiť za dva roky úvery v hodnote asi 17 miliárd eur za necelých 6 miliárd eur. Len v Írsku Cerberus zarába stovky miliónov eur na úrokoch a iných príjmoch. Legislatíva podporovaná írskou vládou spoločne s daňovými stratégiami už urobí takýmto čarovaniam koniec. Jedna írska dcérska spoločnosť nakúpila problémové úvery v Severnom Írsku a Británii. Na úrokoch dosiahli výnosy za rok 2014 111 miliónov britských libier. Po odpočítaní úrokovej sadzby, správy a auditu sa dostali na zdaniteľný zisk vo výške len 7788 libier. Výsledná daň v Írsku bola nakoniec len 1947 libier. Aj ďalšie dcérske spoločnosti pracovali na základe rovnakej šablóny."Firmy z  Wall Street si pripísali zisky z nešťastia iných ľudí, a vrcholom tejto pyramídy je, že nemusia platiť takmer žiadne dane,'' povedal James Stewart, profesor financií na Trinity College v Dubline. "Aký je ich prínos pre spoločnosť? ", pýta sa.

David Walsh je bývalý hasič žijúci v Ballybunion, na západnom pobreží Írska. Ako aj ostatných, i jeho trápia hypotekárne splátky. Počas krízy sa so svojou pôvodnou bankou dohodli na znížení splátok z 2000 na 800 eur. Teraz ale dlhuje niekomu inému. "Telefonovali mi  každý deň v týždni aj v noci s tým, že musíme zvýšiť platby,'"sťažuje sa Walsh. Keď právnici spochybnil zákonnosť predaja hypoték, Walsh začal splátky posielať na iný účet, ako formu protestu, kým sa problém nevyrieši. Vzbura sa postupne rozširuje aj do Španielska, kde Blackstone, Goldmani a ďalšie americké firmy, skúpili rezidenčné  nehnuteľnosti, vrátane lízingov áut. Vyvolalo to politické prehodnotenie situácie, niektoré španielske regionálne orgány prijali zákony, ktorých cieľom je práve Wall Street. Katalánsko požaduje, aby firmy ponúkli lacné náhradné bývanie pre nájomníkov, ktorých vysťahujú. Miestne úrady by si podľa zákona mohli kúpiť späť domy, alebo ich vyvlastniť, ak sú prázdne počas troch rokov.

Aj v Írsku zákonodarcovia naprieč politickým spektrom vyzývajú na prísnejší dohľad. Spolu s novou  legislatívou na uzavretie daňových medzier a snahou obmedziť masové vysťahovanie, vyžadujú od bánk a finančných inštitúcií, aby dodržiavali kódex a poskytli vysťahovaným alternatívu.

Ale Tobunovci takéto zmeny vnímajú len ako malú úľavu. V ostatnom čase totiž spolu so susedmi dostali správu, že ich nájomné v novom roku výrazne stúpne. Hneď potom, čo ich existujúce zmluvy vypršia. Väčšina nájomníkov to ale nebude schopná zaplatiť. Nové nájomné bude bližšie k aktuálnej trhovej cene, ale mnohí obyvatelia nadobudli podozrenie, že nárast je len taktika, aby ich dostali preč, a nehnuteľnosť niekomu predali. Obec plánuje ďalšiu sériu demonštrácií. ''Je to boj medzi Dávidom a Goliášom,'' povedala pani Tobunová. "Chcú nás dostať von hrubou silou. Jediné, čo môžeme urobiť, je protestovať.  Veríme v zázraky, ale neviem, ako by sme dokázali vyhrať," dodala.
 

Súvisiace články

Aktuálne správy