Ceny ropy letia strmo hore, na obmedzenie ťažby prikývli aj krajiny mimo OPEC

, BI;Bloomberg;Reuters;ČTK Foto: SITA/AP

Rast o viac ako 5 percent. Je to vrchol od leta 2015. Takto reagovali ceny ropy na víkendovú prelomovú dohodu medzi krajinami OPEC a ropnými producentmi mimo kartelu.

Dohoda o obmedzení ťažby znamená o 558 tisíc barelov ropy denne menej. Severomorská ropa Brent po začatí obchodov v Ázii vystúpila až k hodnote 57,9 dolára za barel, americká ľahká ropa WTI sa vyhupla až nad 54,5 USD.

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu OPEC sa s ostatnými krajinami dohodli na obmedzení ťažby prvýkrát za 15 rokov. Dvanásť nečlenských krajín na schôdzke vo Viedni sľúbilo znížiť od januára svoju produkciu, reagujú tak na viac ako dvojročné obdobie nízkych cien ropy.

Kartel OPEC zníži ťažbu o 1,2 milióna barelov na 32,5 milióna barelov denne, od nečlenských krajín očakával obdobný postup. Aby znížili produkciu o ďalších zhruba 600 000 barelov denne. Rusko už minulý týždeň uviedlo, že ťažbu zníži o približne 300 000 barelov denne. Celkovo by tak dodávky ropy na svetový trh mali klesnúť o takmer 1,8 milióna barelov denne. Od konca roku 2014 prekračuje ťažba spotrebu podľa odhadov analytikov o jeden až dva milióny barelov denne.

Okrem Ruska prisľúbili obmedzenia ťažby aj Azerbajdžan, Bahrajn, Bolívia, Brunej, Rovníková Guinea, Kazachstan, Malajzia, Mexiko, Omán, Sudán a Južný Sudán. Mexiko prispeje k obmedzeniu ťažby 100 tisíckami barelov, Kazachstan pridá 50 tisíc barelov.

Saudská Arábia v novembri zatiaľ ťažbu ropy neznížila, naopak ťažila na rekordnej úrovni 10,72 milióna barelov denne, povedal pre Reuters zdroj z OPECu. Najväčší svetový prevádzkovateľ ťažby ropy produkoval v októbri 10,625 milióna barelov denne. Posledné maximum zaznamenala Saudská Arábia v júli, kedy ťažila 10,67 milióna barelov. Rijád v rámci dohody sľúbil, že obmedzí svoju ťažbu od januára na 10,058 milióna barelov za deň.

Irak podľa zdroja z OPEC vyťažil v novembri 4,8 milióna barelov denne, rovnako o niečo viac ako v októbri. Jeho vývoz dosiahol rekordných 4,05 milióna barelov ropy denne. Prieskum agentúry Reuters zo začiatku týždňa odhadol, že celý kartel OPEC v novembri zvýšil ťažbu na nový rekord 34,19 milióna barelov denne. Podľa tejto správy sa ale produkcia v Saudskej Arábii minulý mesiac znížila.

Ceny ropy v reakcii na predchádzajúcu dohodu medzi krajinami OPEC o obmedzení ťažby vzrástli o viac ako 15 percent a zaznamenali najprudší týždenný nárast od roku 2009. Následne ale ceny z maxím o niekoľko percent zostúpili, pretože na trhu sa rozmohla skepsa voči napĺňaniu dohody.

Jadrom dohody boli rozhovory medzi Saudskou Arábiou, najväčším svetovým producentom ropy a hlavným členom skupiny OPEC a Ruskom. "Som rád, že sme sa dospeli k dohode po tak dlhej ceste," povedal Alexander Novak, ruský minister energetiky. "Ale to ešte nie je koniec tejto cesty, máme pred sebou veľa spoločnej práce pre naplnenie dohody."

Saudská Arábia, ktorej ekonomika je závislá na rope, prekvapila trh s väčším škrtom, než sa očakávalo. Chcala tak podľa analytikov Goldman Sachs  ochrániť trh pred rizikom, že iné krajiny sa dohode budú brániť. "Dôležité je podľa nášho názoru, že dohoda bola podporená komentárom saudského ministra pre energetiku. Že kráľovstvo je pripravené znížiť produkciu pod 10,06 milióna barelov denne. Táto pripomienka má podľa nás uistiť, že Saudská Arábia má silný ekonomický stimul pre zníženie produkcie, aby sa dosiahla normalizácia zásob v tejto fáze rovnováhy na trhu s ropou, aj keď to vyžaduje väčšie jednostranné rezy," píšu Goldman Sachs.

Pozornosť trhu sa teraz zameriava práve na to, ako signatári dohody budú sľuby o znižovaní ťažby napĺňať. OPEC má dlhodobý problém v tom, že mnoho jeho členov svoje ťažobné kvóty nerešpektuje. Z 13 krajín kartelu boli navyše z obmedzení ťažby vyňaté Nigéria a Líbya a vedenie kartelu dlho presvedčovalo Irán a Irak, aby sa vôbec k dohode pripojili. OPEC aj Rusko minulý mesiac zvýšili ťažbu na rekordné maximá.

Hlavná záťaž plnenia dohody bude ležať na Saudskej Arábii, ktorá je vedľa Ruska najväčším ťažiarom na svete. Rijád by mal svoju produkciu znížiť o takmer pol milióna barelov denne a svojim zákazníkom v USA a Európe už podľa zdrojov z trhu oznámil, že od januára im obmedzí dodávky. O obmedzení dodávok svojich odberateľov informoval aj Kuvajt a Spojené arabské emiráty.

Súvisiace články

Aktuálne správy